De dåliga skördarna av druvor i Frankrike verkar vara det nya normala, befarar Mischa Billing. Med klimatförändringarna kommer extremår allt tätare. Det kan leda till att smaken på chablisviner kommer förändras om några år.
– Chablis är vita friska viner, med hög friskhet. När det blir varmare klimat så får man mer socker i druvan och det blir mindre friskhet i druvan, mindre fruktsyra. Kanske blir det annan smak på vinerna, säger Mischa Billing.
Brist i butikerna
Redan nästa år kommer konsumenterna märka av skillnaden på skördar. Då kommer det vara brist på chablisvin efter årets usla skörd.
En kall vår har fryst vindruvorna tidigt i år och en blöt sommar orsakade mögel på många odlares skördar. Vinodlare har börjat anpassa sig, vissa redan för flera år sedan.
Det vinodlare kan försöka göra för att rädda skördarna undan frost under vårarna är att beskära sina druvstockar senare på året. På så sätt knoppar de sig lite senare och då hoppas man undvika att knopparna fryser.