Irland går mot en folkomröstning vars resultat har möjlighet att skaka om det strikt katolska landet, där abort tillåts enbart om moderns liv är i fara.
I huvudstaden Dublin planeras manifestationer på flera håll, längs gator som kantas av slagord från båda lägren.
– Några av nej-sidans affischer är riktigt grova. Min fyraårige son frågade mig varför det är bilder på döda bebisar överallt. Det var inte riktigt en bekväm situation att befinna sig i, att behöva förklara någonting så komplext för en fyraåring, säger Dublinbon Alice Fitzgerald.
Hon och partnern Thomas Geoghegan tänker rösta ja den 25 maj, men frågan skär rakt igenom det irländska samhället.
– Stämningen här är spänd. Majoriteten av mina vänner lär rösta ja, men det finns andra människor i vårt liv som kommer att rösta nej. Min mamma, till exempel, är 80 år gammal och har sagt att hon tänker rösta nej. I likhet med många i sin generation har hon uppfostrats, näst intill hjärntvättats, med budskapet om att abort är mord, säger Fitzgerald.
– Jag har försökt förklara för henne att för min del handlar det om folks rätt att välja. Du kan vara mot abort men ändå rösta ja, eftersom en vinst för nej-sidan begränsar folks rätt att välja. Nu har min mamma valt att avstå från att rösta.
Avståndet minskar
I veckan publicerade tidningen The Irish Times en opinionsmätning som visar att 44 procent av de tillfrågade tänker rösta ja till en liberalisering av abortlagstiftningen. Det är en minskning för ja-sidan sedan en föregående opinionsmätning, något som ger nej-förespråkarna en förhoppning om att avståndet kommer att minska ytterligare.
– Ingen folkomröstning i Irlands historia har avgjorts med ett stöd så lågt som 44 procent. Därmed inte sagt att ja-sidan inte kan vinna, men om de gör det skriver de ny historia, säger abortmotståndaren John McGuirk.
Han arbetar för att Irland inte ska bli ”en liberal abortregim i stil med Sverige”, något de flesta irländarna inte känner sig bekväma med, enligt McGuirk.
Men frågan handlar inte bara om abortlagstiftningen, säger han:
– Det finns en uppfattning bland landets liberaler om att vi borde skämmas över våra lagar och att vi borde efterlikna övriga Europa mer. Så på många sätt är det också en folkomröstning om vilken sorts land vi ska vara.
”Liv och död”
För tre år sedan röstade det irländska folket om rätten till samkönade äktenskap. Då vann ja-sidan med drygt 62 procent av rösterna, men det är stor skillnad på läget i dag jämfört med då.
– När det gällde samkönade äktenskap var det nog lättare för folk att känna sig bekväma med resultatet i omröstningen. Med abortomröstningen är det annorlunda, säger Thomas Geoghegan.
– Det är en fråga om liv och död, säger Alice Fitzgerald.
Fakta: Folkomröstningen om abort
Irländarna röstar den 25 maj om det åttonde tillägget i konstitutionen som jämställer det ofödda barnets och den blivande moderns rättighet att leva. Vid ett ja till att avskaffa skrivningen får sedan parlamentet möjlighet att utforma en ny lagstiftning.
2013 lyftes ett totalt förbud mot aborter och aborter tillåts nu i de fall då moderns liv är i fara. Ett nuvarande förslag som har tagits fram av en parlamentarisk kommitté innebär att fri abort ska tillåtas upp till vecka tolv.
Irland har en av världens strängaste abortlagar. Det är förbjudet att göra abort om graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest. För att en abort ska tillåtas måste den gravida kvinnans liv vara i stor fara.
Straffet för olaglig abort är 14 års fängelse. Många reser utomlands för att göra abort, de flesta till Storbritannien.
Källa: AFP, Amnesty