Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En teori är att namnbytet är del i premiärminister Narendra Modis arbete för att tvätta bort koloniala namn och symboler i Indien. Foto: AP/AFP

Spekulationer om namnbyte efter att Indien blev Bharat i G20-inbjudan

Publicerad

Inför det stundande G20-toppmötet i Indien är det inte bara Kinas och Rysslands uteblivna närvaro som skapat rubriker. I en officiell middagsinbjudan kallades nämligen värdlandet för Bharat, vilket lett till spekulationer om att Indien planerar att byta namn.

I helgen hålls G20-ländernas årliga toppmöte i indiska Delhi och på plats kommer flera statschefer för medlemsländerna att vara på plats – men inte alla.

Både Vladimir Putin och Kinas Xi Jinping har avböjt inbjudan. Den ryske presidenten är ju sedan i mars i år globalt efterlyst för krigsbrott i Ukraina, men meddelade förra veckan Indiens premiärminister att han inte kan närvaro på grund av att han är för upptagen. Istället skickar han den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

Något officiellt skäl till att Xi Jinping inte närvarar har inte kommunicerats.

– Det kan vara ett sätt för Kina att trycka till Indien lite. Indien utmanar Kina mer och mer. Inte minst genom att internationella, och även svenska bolag, flyttar från Kina till Indien, säger SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel och tillägger:

– Att ledare för några av de största länderna inte kommer riskerar ju att bli en prestigeförlust eller sänka statusen på ett sådant här möte.

Kolonialt namn

Något annat som fått mycket uppmärksamhet är en officiell middagsinbjudan som skickats till delegaterna där namnet Indien har bytts ut till Bharat och där presidenten Droupadi Murmu omnämns som ”president för Bharat”.

Detta skulle kunna vara ett led i premiärminister Narendra Modis arbete för att tvätta bort olika koloniala namn och symboler i Indien, menar Malin Mendel.

Hör mer om namnet Bharat och hur sannolikt ett namnbyte är i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.