En amerikansk DEA-agent och en spansk polis går bredvid paket med kokain som beslagtogs under en gemensam operation i Spanien i maj. Foto: Fernando Villar/TT

Spionteknik, ökat våld och digitalisering – så har covid-19 påverkat Europas drogmarknad

Uppdaterad
Publicerad

Den ekonomiska nedgången i spåren av covid-19-pandemin har stundtals varit brutal. Men en bransch som klarat sig bra är den internationella droghandeln, som fortfarande genererar enorma vinster. Det visar en rapport från EU:s narkotikamyndighet, EMCDDA och den europeiska polisbyrån Europol.

Rapporten, som bygger på data och expertutlåtanden från unionens medlemsländer, Storbritannien samt ytterligare 14 länder, visar att det visserligen skett förändringar på den illegala drogmarknaden, men att narkotikabrottsligheten lyckats anpassa sig efter rådande läge.

Storskalig smuggling mellan länder fortsätter, trots ökade gränskontroller, och den lukrativa kokainhandeln mellan Sydamerika och Europa verkar i stort opåverkad.

På EU:s största drogmarknad, den illegala cannabismarknaden, finns rapporter om stigande priser och brist på produkter – någon minskad efterfrågan syns dock inte. 

Ökat våld

Vårens instabila läge verkar ha lett till mer konkurrens och ökat våld i mellanleden i narkotikakedjan. Sverige lyfts fram som ett exempel på ett land där dödliga konflikter inom den organiserade brottsligheten ökat.

Men det är främst på botten av narkotikapyramiden som förändringar skett, med langare som tvingats anpassa sig till en verklighet där människors möjlighet att röra sig begränsats.

Digitaliseringen av droghandeln har eskalerat och Darknet, sociala medier och krypterade kommunikationsappar har spelat en viktig roll under våren – framförallt för handel med mindre mängder cannabis.

Även gatulangare har tvingats tänka om för att lyckas kombinera drogförsäljning med krav på social distansering. 

Bland annat genom den spioninspirerade tekniken ”dead drops”, där köparen betalar för varan digitalt, och säljaren därefter skickar instruktioner på var drogerna gömts och kan hämtas.

Langare har också klätt ut sig på olika sätt för att se ut att tillhöra en yrkesgrupp som har tillåtelse att röra sig i samhället under en ”lockdown”.

Varnar för framtiden

EMCDDA och Europol varnar nu för att kriminella kan utnyttja pandemins sociala och ekonomiska konsekvenser.

En ekonomisk recession, med stigande arbetslöshet, kan gör att fler människor, speciellt unga, riskerar att hamna i drogproblem eller rekryteras in i narkotikabrottslighet.

Det finns också en risk att kontanttäta kriminella grupperingar i en lågkonjunktur kan flytta fram sina positioner i samhället, genom att köpa upp legitima företag samt förmå desperata affärsidkare att agera penningtvättare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.