• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT Design

Att stänga sociala medier är en beprövad metod

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett beprövat trick som nu används i Turkiet för att tysta obekväma röster i sociala medier. Flera länder har tidgare stängt Twitter och Facebook för att sajterna ansetts bidra till blodiga strider och protestsammankommster.

Det finns över en miljard Facebook- och Twitterkonton i världen. Men långt ifrån alla kan använda de sociala medierna fritt. Redan 2009 förbjöds Facebook och Twitter i Kina eftersom myndigheterna menade att tjänsterna hade bidragit till de blodiga samandrabbningarna mellan uigurer och han-kineser i Xinjiang.  

Under den arabiska våren ströps inte bara sociala medier utan i princip all internetanvändning under vissa perioder när ledningarna i länder som Egypten och Libyen försökte kväva de folkliga protesterna.

Medier

Iran är känt för sin stenhårda internetcensur men trots det finns både presidenten och den högsta ayatollan på Twitter. Och precis som andra twittrande iranier måste också de kringgå den egna censuren och publicera inläggen via proxyservrar. 

Under sommaren 2011 upplevde Storbritannien våldsamma kravaller med bränder och dödsfall. För att få bukt med problemet hotade då premiärminister David Cameron att stänga ner sociala medier – men hotet blev aldrig verklighet.

Däremot är grannen Frankrike det land som oftast begär att tweets ska tas bort. Det meddelade nyligen Twitter, som också konstaterade att det blir vanligare att regeringar vill veta vem som ligger bakom ett konto och att USA är det land som mest efterfrågar den typen av information.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet