”Staten är djupt inblandad i alla vapenaffärer”

Uppdaterad
Publicerad

Efter kvällens avslöjande i programmet ”Dokument inifrån” kring Saabs motköpslöften i Sydafrika är

reaktionerna starka. Och många vill nu se ett stopp för motköpen.

För att Sydafrika i slutet av 1990-talet skulle ha råd att köpa 26 Jas-plan utlovade tillverkaren Saab så kallade motköp. Svenska storföretag skulle göra stora investeringar i landet, vilket gjorde att man från sydafrikanskt håll räknade med tillväxt och många nya jobb.

Men kvällens avsnitt av ”Dokument inifrån” visar att verkligheten blev en annan och reaktionerna på programmet är starka.

Jas-affären i Sydafrika

Anna Ek, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomstolen är upprörd efter programmet.

– Det blir alltmer pinsamt med Saabs motköpsaffärer. Vi har sedan tidigare vetat att korruption och mutor har varit inblandade, men som människa blir man så bedrövad av hur den sydafrikanska befolkningen har fått betala ett så högt pris för den här affären.

Anna Ek hoppas att avslöjandena kring Saabs vapenaffärer i Sydafrika kan öppna ögonen på de svenska politikerna, men ifrågasätter huruvida Saabs metoder har förändrats.

– Nu vet vi att det var så här det gick till i Sydafrika – då undrar man vad som kommer att hända i kommande affärer med Jas-Gripen-planen, och vilka andra påhitt Saab kommer att ta till. Jag hoppas att det här blir en ögonöppnare för våra beslutsfattare.

”Bidrar till att kränka mänskliga rättigheter”

Även Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty, är upprörd av att Saab investerat stora summor i företaget Hivex, som påstod sig kunna bota hiv med hjälp av radiovågor.

– När man ser det här programmet blir man framförallt upprörd av Hivex. Det är viktigt att man vet att alla företag har ett ansvar, och på det här sättet riskerar man att direkt eller indirekt bidraga till att kränka mänskliga rättigheter.

Enligt Elisabeth Löfgren är motköp ofta förknippade med korruption och hon vill därför se ett regelverk kring affärer av den här typen.

– Det är problematiskt med motköp, något som är utbrett när det gäller vapenaffärer. Vi vill gärna se ett regelverk, då det i de här affärerna alltid finns en risk för korruption, men exakt hur det skulle se ut vet jag inte.

Delade åsikter

Bland de svenska politikerna råder delade uppfattningar i motköpsfrågan.

Miljöpartiet vill se en förändring av regelverket för motköp i försvarsindustrin, men varken Socialdemokraterna eller Moderaterna ser ut att visa något större intresse i frågan.

Miljöpartiet är det enda av riksdagspartierna som hittills drivit frågan om att ändra reglerna för motköp inom vapenexporten. Inför valet i år ville man se ökad transparens för att motköpen ska bli lättare att granska.

Bodil Ceballos sitter i EU-parlamentet och i krigsmaterielexportutredningen för Miljöpartiet, och hon vill se snabba förändringar.

– På EU-nivå så är det faktiskt så att motköp inte är tillåtna eftersom de stör konkurrensen. De är inte tillåtna inom Europa, och man vill helst inte att det ska ske motköp utanför Europa heller, så det finns ju all anledning till att se över motköpen också på den svenska nivån, säger Bodil Ceballos till SVT.

”Klart det går förbjuda motköp”

I Vänsterpartiet, som hittills samarbetat nära med regeringen, jobbar man för att helt avskaffa vapenexporten. Också där finns ett missnöje med dagens situation.

– Det är klart det går att förbjuda motköp, staten är ju djupt inblandad i alla vapenaffärer. Den exakta tekniken vet jag inte, men det här verkar ju vara ett väldigt stort problem, Stig Henriksson (V), som är försvarspolitisk talesperson.

Men mycket talar för att det blir svårt att få till en förändring, eftersom inget av de båda största partierna tycker att frågan är särskilt aktuell.

Vi har sökt Moderaterna under dagen, de har inte svarat. Men i maj menade den förra försvarsministern Karin Enström (M) i ett skriftligt svar till riksdagen att motköp vid export är en fråga för det säljande företaget.

”Regeringen accepterar inte någon form av korruption. Det finns tydliga regler för vad som gäller i samband med förvarsindustriaffärer, vilka även omfattar Gripenprojektet, och jag förutsätter att dessa respekteras. Vad gäller motköp vid export är detta en fråga för säljande företag” skrev den förra försvarsministern.

”Motköp är ingen statlig fråga”

Socialdemokraterna ville inte bli intervjuade idag, istället lämnade den nye försvarsministern Peter Hultqvist (S) en kommentar via sin pressekreterare. Där menar man att regeringen inte planerar någon förändring och att regelverket för motköp inte är en statlig fråga:

”Regelverket för motköp är ingen statlig fråga. Det är inte staten som sätter upp några motköpsklausuler utan det är industrin som sätter upp sådana krav. I nuläget har regeringen inga planer på att förändra detta.”

Bodil Ceballos (MP) menar dock att hennes parti borde trycka på i regeringsarbetet.

– Nu regerar ju inte Socialdemokraterna själva utan tillsammans med oss. Och då måste vi ju ta den striden med dem. Om de inte vill ha en sådan förändring så kan de inte bestämma det själva, nu är vi också med och styr.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jas-affären i Sydafrika

Mer i ämnet