• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren om vad det innebär att Iraks premiärminister nu avgår. Foto: Ahmad al-Rubaye/AFP/TT/SVT

Stina Blomgren: ”Pressen blev för stor på premiärministern”

Uppdaterad
Publicerad

Iraks premiärminister Adil Abdul-Mahd meddelar att han kommer att avgå efter ett av de blodigaste dygnen på länge. SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren reder ut varför, vad det innebär och vad som händer med försvarsminister Najah al-Shammari som har svenskt medborgarskap.

Varför lämnar premiärministern in sin avskedsansökan?

– Han avgår efter ett av de blodigaste dygnen i de protester som pågått i två månader. Över 40 demonstranter har dödats det senaste dygnet. Iraks inflytelserike shialedare Ayatollah Ali al-Sistani fördömde våldet under fredagsbönen och varnade för att det kan leda till inbördeskrig. al-Sistani uttalar sig sällan om politik men han har stort inflytande på opinionen i Irak. Pressen blev helt enkelt för stor på premiärministern.

Vad innebär det här för regeringen i Irak?

– När premiärministern lämnar in sin avgångsansökan och parlamentet accepterat den så tar presidenten tillfälligt premiärministerns plats. Därefter ska nya val hållas.

Vad händer med Iraks försvarsminister?

– Det är osäkert, det första steget är att nya val ska hållas innan en ny premiärminister kan bilda regering. I ett första steg sitter han kvar. Flera irakiska medier har rapporterat om försvarsministerns relation till Sverige, men den frågan har överskuggats av protesterna som lamslagit Irak under de senaste månaderna. Totalt har närmare 400 personer dödats.

Vad vill demonstranterna?

– De har hela tiden krävt regeringens avgång och att ett helt ledarskifte av korrupta politiker byts ut. Vi var i Bagdad förra veckan och de demonstranter vi pratade med är unga och känner sig lurade på sin framtid. De lever i ett land som är rikt på olja, men ändå har stora delar av befolkningen inte tillgång till fungerande el- och vattenförsörjning. De kräver arbetstillfällen och att Irans inflytande över styret i Irak ska minska. Iraks premiärminister är shiamuslim och har stått Iran nära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.