• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Stoltenberg: Ökad närvaro av Nato runt Sverige och Östersjön om Sverige ansöker

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kan räkna med ökad närvaro av Natotrupper i Östersjön och runt övriga landet under tiden en eventuell Natoansökan behandlas.

Det säger Natos generaldirektör Jens Stoltenberg i en intervju med SVT Nyheter.

– Jag är övertygad om att vi kommer finna lösningar för de säkerhetsbehov Sverige kommer ha i en övergångsperiod, säger han.

Efter att USA i går, onsdag, uttryckte sitt stöd till ett svenskt Natomedlemskap kommenterar nu Natos generaldirektör Jens Stoltenberg hur Sveriges säkerhet skulle tryggas under den tid en eventuell ansökan behandlas.

– Det finns olika sätt att göra det. Men jag är övertygad om att vi kommer finna lösningar för de säkerhetsbehov Sverige kommer att ha i en övergångsperiod från det att Sverige ansöker fram till att man blir medlem, säger Jens Stoltenberg i en intervju med SVT:s Europakorrespondent David Boati.

Sverige och Nato

Ökad militär närvaro i Östersjön

Han betonar att eventuella beslut om insatser skulle ske i samråd med Sverige. Men att ett scenario skulle kunna vara ökad militär närvaro i och omkring Östersjon.

– Vi ska komma ihåg att det ögonblick Sverige eventuellt söker, och Nato säger att de önskar att Sverige ska gå med, ligger en väldigt stark förpliktelse från Nato att kunna garantera Sveriges säkerhet. Vi har olika sätt att markera det på, bland annat genom ökad närvaro av Nato och Natostyrkor i området runt Sverige och östersjön, säger Stoltenberg.

”Vi vill få ett snabbt avslut”

Jens Stoltenberg betonar att beslutet om en medlemsansökan ligger hos Sverige. Samtidigt gör han klart att en sådan skulle hanteras skyndsamt trots protester från Ryssland.

– Vi vill få ett snabbt avslut för själva processen. Det skulle vara en stark markering om en politisk önskan att ta Sveriges säkerhetsbehov på största allvar, säger han, och tillägger att det är upp till varje Natoland att själva bestämma om de vill ha kärnvapen i sitt land.

Stoltenberg understyker samtidigt att Nato inte har för avsikt att gå in i konflikten och därför inte skickar vare sig mark- eller luftburna Natostyrkor till Ukraina. Däremot kvarstår den markering som har gjorts med ökad militär närvaro i Baltikum, Polen, Rumänien och Östalliansen.

– Det är för att göra det helt klart för Putin om Natos vilja att skydda ett Nato-land, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet