SVT-reporter, rysk flagga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan man identifiera en sån här AI-sajt, och hur ser de ut? Se videon för SVT:s genomgång. Foto: SVT/TT

Stor ökning av AI-nyhetssajter – så används de för att sprida rysk desinformation

Publicerad
SVT Verifierar ·

Mitt i floden av webbplatser med AI-genererat innehåll som sköljt över internet det senaste året finns sånt som vid en första anblick liknar helt vanliga nyhetssidor. Men, nyhetsartiklarna är skapade med hjälp av AI och bara täckmantel för sajternas egentliga innehåll: Rysk desinformation.

På internet finns mängder av nyhetssajter där innehållet skapas och publiceras i princip helt utan mänsklig översyn.

Dels finns det relativt primitiva sajter som till exempel ”Nyheter SVT”, en sida helt utan koppling till SVT, där en bot sannolikt bara tar innehåll rakt av från riktiga nyhetssajter, gör mindre ändringar i texten, och publicerar – ibland hundratals artiklar om dagen.

Artiklarna är ofta fulla av fel, blandningar av olika språk, konstiga stavningar och formateringar.

Text- och bildinnehåll tas automatiskt från till exempel Expressen och publiceras i stor skala på webbsidan ”Nyheter SVT”. Foto: Faksimil

Dels finns det lite mer avancerade sajter som skriver om nyhetsartiklar tagna från andra sajter med hjälp av AI-verktyg som ChatGPT.

Textinnehållet i artiklarna på denna typ av sajt blir bättre och svårare att genomskåda.

”Har identifierat 713 sajter”

Newsguard värderar trovärdigheten för nyhetssajter.

– När vi började spåra dessa webbplatser i maj 2023 identifierade vi 49 stycken. 21 februari 2024 hade vi identifierat 713 opålitliga AI-genererade nyhets- och informationssajter, säger McKenzie Sadeghi på Newsguard till SVT Nyheter.

Smyga in desinformation

Ambitionen bakom AI-nyhetssajter kan handla om att tjäna pengar på reklam.

Men det kan också handla om att skapa en vid första anblick trovärdig nyhetssajt, och sen använda den som plattform för att smyga in rysk desinformation. Desinformation som sedan sprids vidare i sociala medier – och i vissa fall citeras som sanning av AI-botar som Microsofts Copilot.

SVT har tidigare kartlagt hur prorysk desinformation tvättas bland annat med hjälp av egyptiska nyhetssajter.

AI-sajterna fyller en liknande funktion, och använder sig av en mycket liknande metodik. AI-nyhetssidan ”Miami Chronicle” är en sådan sajt.

Genom att de använder en identisk webbsajtsmall med ofta identiskt innehåll kan SVT också hitta ytterligare två ”systersajter”.

Hur kan man identifiera en sån här AI-sajt, och hur ser de ut? SVT har undersökt tre AI-nyhetssajter – se vår genomgång i videon ovan!

Så arbetar vi på SVT Verifierar

SVT Verifierar kombinerar traditionell journalistik med analys av bilder, digitala fotspår och öppna källor för att verifiera uppgifter som sprids och skildra viktiga nyhetshändelser på djupet. Läs mer om hur vi arbetar på SVT Nyheter.

SVT Verifierar

Mer i ämnet