Polisen i München om skjutningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen kommenterade händelsen under morgonen. Kort därefter bekräftades att den misstänkte avlidit av sina skador. Foto: Reuters

En person ihjälskjuten av polis i München – ska ha planerat attentat mot israeliskt konsulat

Uppdaterad
Publicerad

En misstänkt man har skjutits till döds av polis i närheten av det israeliska generalkonsulatet i den tyska staden München, enligt tysk polis. Detta efter att han öppnat eld mot polisen. Ingen förutom den misstänkta har skadats.

Händelsen utreds som ett terrorbrott, enligt AP.

Ett stort område i centrala München spärrades av och flera polisenheter befann sig i området kring Karolinenplatz på torsdagsförmiddagen.

– Vid niotiden på morgonen fick polisen kännedom om en person i området kring Karolinenplatz och Brienner Strasse som sågs bära omkring på ett långt vapen, säger Münchenpolisens presstalesperson Andreas Franken.

Personen i fråga sköt flera skott mot polisen. Polisen sköt då tillbaka mot mannen, som skadades och senare avled.

Den misstänkta är en 18-årig man från Österrike, bekräftar lokal polis enligt Reuters.

Ingen annan person har kommit till skada. Det finns inte heller några andra misstänkta i nuläget, enligt polisen. Vid lunchtid meddelade polisen att det inte längre fanns någon fara för allmänheten.

Skottsalvor i video

Tidigare rapporterade tidningen Süddeutsche Zeitung att skotten avlossats utanför det israeliska generalkonsulatet, som ligger i närheten av NS-Dokumentationszentrum. Det är ett museum med utställningar som dokumenterar nazisternas brott och hur nazistpartiet opererade i München.

– På en video som filmats från ett fönster som vetter mot kvarteret där både museet och israeliska konsulatet ligger hörs skott avlossas i två omgångar med en liten paus emellan, ungefär 12-14 skott i varje salva, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Årsdag för OS-terror

Ministern för förbundslandet säger att attacken sannolikt var planerad mot det israeliska konsulatet. Han säger också att det kan finnas ett möjligt samband till årsdagen av terrorattentatet under OS i München 1972 då palestinska terrorister sköt ihjäl 11 israeliska deltagare, men att inget motiv har fastställts.

Enligt tidningen Bild befann sig de flesta som jobbar på konsulatet inte på plats på kontoret under torsdagen, med anledning av årsdagen.

Enligt nyhetsbyrån AP kommer händelsen att utredas som ett terrorbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.