Jennifer Paterson, journalist på plats i Frankrike.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör journalisten Jennifer Paterson på plats i Frankrike om misstankarna mot Mbappé: ”Det här är dagens ämne”. Foto: SVT

Stor uppståndelse i Frankrike – Kylian Mbappés berättelse kan bli betydelsefull

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om att fotbollsstjärnan Kylian Mbappé är skäligen misstänkt för våldtäkt efter besöket i Stockholm har blivit en stor nyhet i Frankrike.

I utredningen av det misstänkta brottet är ett förhör med Mbappé troligtvis nästa steg. Det enligt Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och ordförande för Brottsofferjouren.

– Hans berättelse blir betydelsefull.

Handlingar som SVT Nyheter tagit del av visar att en våldtäktsanmälan upprättats efter den franske fotbollsstjärnans Sverigebesök. Än så länge är misstanken enligt uppgifter till SVT Nyheter skälig, den lägre misstankegraden.

Mbappés advokat säger till franska TF1 att ”En anmälan betyder inte att det är sanningen” och Mbappé själv har på X skrivit: ”Fake news”.

– Det betyder rimligen att han förnekar brott men vi vet inte vad han grundar sitt påstående på. Hans berättelse blir betydelsefull för utredningen, säger Sven-Erik Alhem om ett eventuellt första förhör.

Tillbaka i Madrid

Mbappé befinner sig i Madrid för träning med klubben Real Madrid, som förbereder sig för ligamatch i Spanien på lördag. Enligt Pernilla Dahlrot-Cabouillet, advokat på en fransk-svensk advokatbyrå i Paris, är det ännu för tidigt att säga om eller när Mbappé kommer att kallas till förhör och var eller hur det i så fall kommer att hållas.

– Blir han kallad vet vi ännu inte på vilka grunder. Det kan vara så att det framkommer mer bevisning som gör att misstankegraden höjs, men också att utredningen läggs ner, säger hon och påpekar att åklagare ännu inte bekräftat att det är Mbappé som är misstänkt.

Att Mbappé är EU-medborgare gör att utredningsförutsättningarna genom europeiskt samarbete är goda, konstaterar Sven-Erik Alhem. Eftersom våldtäkt är ett brott som ger minst tre års fängelse kan åklagare utfärda en Europeisk arresteringsorder. Innan dess måste personen vara häktad i sin utevaro, och på sannolika skäl misstänkt, den högre misstankegraden.

Extremt uppmärksammat

I Spanien, där Mbappé spelar, har det inte rapporterats om anklagelserna i någon större utsträckning, och Real Madrid har inte kommenterat. I Frankrike är det annorlunda.

– Det är extremt uppmärksammat eftersom det handlar om en världsstjärna, säger Pernilla Dahlrot-Cabouillet.

– Min telefon har aldrig gått så varm. Alla stora medier och tidningar har ringt och frågat om vad skäligen misstänkt innebär och hur det juridiska fungerar i Sverige.

Även svenska journalisten Jennifer Paterson, baserad i Paris, konstaterar att nyheten varit på alla nyhetssajter och tv-kanaler.

– Det här är verkligen dagens ämne, vi får se hur länge det fortsätter, säger hon i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.