Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mordet på 8-åriga Narin Guran har rört upp starka känslor i Turkiet – Hör SVT:s Turkietkorrespondent om händelsen. Foto: OZAN KOSE

Stora protester i Turkiet efter 8-åriga Narins död

Uppdaterad
Publicerad

I 19 dagar engagerades Turkiet i sökandet efter Narin. Förra söndagen hittades den 8-åriga flickan död i en säck. Nu växer ilskan mot att myndigheterna inte lyckas få bukt med mord på kvinnor och barn.

Narin Gürans ansikte syns varje dag i turkiska tv-nyheter och på tidningarnas förstasidor. Hennes kropp hittades i en säck på botten av en flod nära byn där hon försvann den 21 augusti.

Narins farbror greps innan kroppen hittades – och i söndags greps ytterligare 23 personer, inklusive Narins pappa, mamma, bröder och andra familjemedlemmar.

Men polisutredningen har ännu inte gett några svar på vem som mördat Narin eller varför.

Stora protester runtom i Turkiet

Protester har ägt rum runtom i landet. Det riktas kritik mot att turkiska myndigheten inte lyckats skydda Narin och andra försvunna barn. Fallet väcker upprördhet över att kvinnor och flickor fortsätter att mördas.

– Eftersom vi inte har någon säkerhet är det lätt att kvinnor och barn försvinner, de dödas. Vi har varit tysta i flera dagar. Vi är här för att de oskyldiga inte ska dö igen. Vi är här för att flickor som Narin inte ska dö igen.säger Hulya Tezkoc, som är en av tusentals personer som demonstrerat för Narin i Diyarbakir.

Kritik mot rättssystemet

Men fallet illustrerar också Turkiets djupa politiska polarisering. Många litar inte på att mordet kommer klaras upp eftersom att Narin Gürans by till stor del befolkas av personer som stödjer president Erdogan.

Galip Ensarioglu, en parlamentariker från Erdogans parti AKP, sa att han hade en 40-årig vänskap med Narins familj: ”Ibland finns det saker som vi vet men inte borde säga.” I en senare intervju menar han att hans ord togs ur sitt sammanhang och blev missförstått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.