Storbritannien stänger sitt sista kolkraftverk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hur ska vi klara oss” – Nedläggningen av det sista kolkraftverket i Storbritannien har fått blandade reaktioner. Foto: AFP

Storbritanniens sista kolkraftverk nedlagt: ”Var som en familjemedlem”

Publicerad

I över 140 år har Storbritannien varit beroende av kolkraften, men nu har de lagt ner sitt sista kolkraftverk, vilket markerar slutet för kolen i landet.

– Vi behöver inte längre gamla energikällor, säger Jess Ralston, energichef på myndigheten ECIU till AFP.

I måndags stängde kolkraftverket Ratcliffe-on-soar i Nottinghamshire sina dörrar. Det markerar slutet på Storbritanniens långa beroende av kolkraften och gör dem även till det första G7-landet att helt fasa ut energikällan.

– Det är verkligen här som Storbritannien visar globalt ledarskap som ett av de första länderna som gör det. Det sänder ett mycket starkt budskap om att Storbritannien tar klimatförändringar på stort allvar, säger Jess Ralston, energichef på myndigheten ECIU, till AFP.

Storbritannien har haft ett långt beroende av kolkraft men har under det senaste årtiondet gradvis minskat produktionen och stängt allt fler kraftverk runt om i landet. Nedläggningarna ses som en viktig del i Storbritanniens klimatmål och satsningar på förnybara energikällor som ska ersätta kolen.

Men nedläggningen av Ratcliffe-on-soar, som varit i drift sedan 1967, har väckt blandade känslor bland befolkningen i Nottinghamshire.

– Det har legat här så länge, det är som en familjemedlem, säger en av invånarna.

Hör mer om nedläggningen och befolkningens reaktioner i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.