Personer samlade runt en ambulans i Somalia. SVT:s Johan Ripås. Man med mörkt hår och blå tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Afrikakorrespondent om självmordsattentatet: ”En fredagskväll är det fullt med folk på stranden”. Foto: Reuters/SVT

Uppgifter: Person hemmahörande i Sverige död i terrordådet i Somalia

Uppdaterad
Publicerad

På en populär strand utanför Somalias huvudstad Mogadishu har fler än 30 personer dödats efter ett självmordsattentat under fredagen. Ett 60-tal är skadade, uppger polis, enligt Reuters.

– Varken platsen eller tidpunkten är en slump, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter har en person hemmahörande i Sverige omkommit i dådet. Detta uppger flera av varandra oberoende källor.

Attacken utfördes av fem personer och en av dessa ska ha utlöst en självmordsbomb. Tre dödades av polis och den sista greps.

”Faktumet att terrorattacken sammanfaller med denna kväll när stranden är som mest befolkad, visar på fientligheten från terroristerna mot det somaliska folket”, skriver den före detta premiärministern Hassan Ali Khaire på X.

Stranden är ett nav för stadens nöjesliv och har attackerats flera gånger.

– Det är en symbol för en typ av liv som islamisterna inte accepterar, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Minst 32 personer har dödats och över 60 personer skadats. En person som är bosatt i Sverige är en av dem som dödats i attacken, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

UD skriver i ett mejl till SVT att man känner till uppgifterna och undersöker dem.

al-Shabaab tar på sig dådet

Statlig somalisk media anklagar terrorgruppen al-Shabaab för dådet som inträffade under fredagskvällen, skriver Reuters.

Enligt AP tog terrorgruppen på sig attentatet under fredagskvällen.

Till Lido strand lockas även många svensksomalier. Hör Johan Ripås berätta om platsen och attacken i videon.

Terrorgruppen al-Shaabab

al-Shabaab utvecklades ur en radikal ungdomsgrupp inom rörelsen Islamska domstolarnas högsta råd, som kontrollerade Somalias huvudstad Mogadishu 2006, innan den drevs ut av etiopiska styrkor.

Den sunniextrema rörelsen, som är lierad med al-Qaida, är terrorstämplad. Den tros bestå av många tusen personer och tillämpar en extrem form av islamisk sharialagstiftning. Utländska jihadister har rest till Somalia för att ansluta till gruppen.

Gruppen ligger bakom en rad blodiga attacker i Somalia och bekämpar den internationellt erkända regeringen.

al-Shabaab beräknas ha mellan 5 000 och 9 000 medlemmar.

Källor: BBC, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.