Foto: Øyvind Leren, TT arkiv

Strejk för fyra personer hotar att strypa norsk gasexport

Uppdaterad
Publicerad

Exportvärden för 100 miljoner norska kronor – om dygnet – riskerar att utebli när en av Norges viktigaste terminaler för naturgas tvingas stänga. Orsaken är att fyra säkerhetvakter tas ut i strejk, rapporterar NRK.

Anläggningen ligger i Nyhamna norr om Molde och tar emot naturgas från de norska fälten ute till havs. Den har kapacitet att exportera 84 miljoner kubikmeter naturgas varje dag. Enligt statliga systemoperatören Gassco måste den nu dras ned med 50 miljoner kubikmeter, och det är främst Storbritannien som drabbas av uteblivna gasleveranser.

Konflikt om löner

Bakgrunden är en pågående konflikt om löneavtal, som hittills inneburit att 2 373 väktare tagits ut i strejk. Facket Norsk Arbeitsmandsforbund trappar nu upp och tar ut ytterligare 85 väktare i strejk från och med lördag. Däribland fyra nyckelpersoner som har speciella beredskapsuppgifter vid just Nyhamnaanläggningen.

Anläggningen har ansökt om dispens från varslet, men fått avslag.

– Det verkar som om vi måste stänga driften i Nyhamna för att garantera säkerheten, och då gör vi det. Säkerheten får aldrig vägas mot någonting annat, säger Alfred Skår Hansen, chef över systemdriften på Gassco till NRK.

Stor export

Norge stod i fjol för 22 procent av leveranserna av naturgas till EU, vilket gör landet till den näst största producenten efter Ryssland. En fjärdedel av gasen tas upp från Ormen Lange- och Aasta Hansteen-fälten i Nordsjön, för vilka anläggningen i Nyhamna har avgörande betydelse. Enligt NRK handlar det om exportintäkter på 100 miljoner norska kronor om dagen som uteblir när strejken bryter ut.

– Det är ju stora anläggningar med stora volymer och mycket energi som ska hanteras på ett säkert sätt. Vi hoppas också på en snabb och trygg uppstart så fort konflikten är över, så att den totala förlusten för Norge blir så liten som möjligt, säger Alfred Skår Hansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.