”Vi kan förväntas oss att oljepriset kan ligga på låga nivåer ett tag”, säger Thina Saltvedt (t.v), oljeanalytiker på Nordea, till TT. Foto: Berit Roald/Jacob Ford/TT

Kraftigt prisras på olja – når ny bottennivå

Uppdaterad
Publicerad

Oljepriset på världsmarknaden dyker till nya bottennivåer sedan rapporter kommit om att de amerikanska lagren snart är fulla. Under natten nåddes det lägsta priset på över två decennier för den amerikanska WTI-oljan.

– Vi kan förväntas oss att oljepriset kan ligga på låga nivåer ett tag, säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea, till TT.

Priset på ett fat WTI-olja har rasat med över 18 procent, till strax under 15 dollar. Det är ännu en ny bottennotering sedan oljepriset började falla i slutet av februari och det lägsta priset sedan 1999.

Brentoljan har samtidigt sjunkit omkring 1,2 procent, till 27,7 dollar per fat.

Coronapandemin

Priskollaps

Fallet kommer trots att de flesta av världens oljeländer för en vecka sedan kom överens om att strypa produktionen eftersom efterfrågan på råolja har rasat kraftigt i spåren av coronaviruspandemin.

– Jag tror att vi kan förväntas oss att oljepriset kan ligga på låga nivåer ett tag. För att få upp oljepriser måste vi få goda nyheter om coronavirusets utveckling och att Europa och USA börjar öppna upp, eller att Saudiarabien och Ryssland bestämmer sig för att minska ännu mer. Det kan också påverka positivt, säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea, till TT.

Att priset kollapsat på just den amerikanska WTI-oljan beror på en oro om att framför allt oljelagren i Oklahoma snart är fulla.

Otillräckliga åtgärder

Under maj och juni kommer oljeproduktionen att minska med 9,7 miljoner fat om dagen, vilket motsvarar ungefär 10 procent av den globala tillgången på olja, enligt oljeavtalet mellan Opec och ytterligare tio oljeproducerande länder (Opec+). Men det räcker inte för att stävja de stegrande lagren av olja.

– Det är mycket som ska till för att balansera marknaden. Man tror inte att de här åtgärderna är tillräckligt stora och det kommer inte att hindra världens oljelager att fyllas upp, säger Thina Saltvedt.

Kvartalsresultaten som snart kommer från många stora bolag kan också komma att påverka oljeprisets utveckling.

– Det blir väldigt spännande. Det som sker under rapportperioden kommer också att påverkar oljemarknaden på kort sikt, säger Thina Saltvedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet