Planerna på att införa ett nationellt coronavaccinkrav på arbetsplatser presenterades av president Joe Biden redan i september. Då var detaljerna få, men på torsdagen gav den amerikanska regeringen besked om hur regelverket ska se ut när det träder i kraft den 4 januari.
De nya reglerna gäller arbetsplatser med en personalstyrka på över hundra personer, och gör gällande att alla anställda måste vara fullvaccinerade för att få vara på jobbet. De som inte tagit sprutan kan dock fortfarande få jobba kvar om de testar sig varje vecka samt bär munskydd i arbetet. Samma regler ska gälla för anställda inom vård och omsorg samt underleverantörer till federala myndigheter – även om antalet anställda är under hundra.
Riskerar höga böter
Ansvaret för att kontrollera att reglerna efterföljs läggs på den amerikanska motsvarigheten till arbetsmiljöverket, OSHA. Myndigheten kommer genomföra inspektioner där arbetsgivare riskerar böter om upp till 14 000 dollar för överträdelser, rapporterar AP. På sikt kan reglerna också komma utökas till mindre företag, enligt OSHA.
Regeringens vaccinkrav är dock inte utan kritiker, inte minst när det kommer till politiska motståndare. Republikaner mobiliserar för att bestrida kravet i såväl domstol som i den amerikanska kongressen, och över två dussin republikanska delstatsåklagare säger sig vara redo att stämma regeringen, skriver AP.
Kritikerna menar bland annat att kravet kommer leda till massuppsägningar och att regeringen inte har mandat att lagstifta i frågan utan kongressens godkännande.
Delstater förbjuder förbud
Flera delstater, däribland Texas, har också infört förbud mot att arbetsgivare kräver att anställda vaccinerar sig, men enligt regeringsrepresentanter står det nya regelverket överordnat samtliga lokala regelverk, rapporterar AP.
Samtidigt är USA inte ensamma om att införa vaccinkrav på stor skala. Liknande system har införts i bland annat Frankrike och Italien, och även där har införandet mötts av högljudda protester.