Studenterna leker med elden

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranterna i Hongkong leker nu verkligen med elden. Om man förverkligar hotet att ockupera regeringsbyggnader skulle det kunna utlösa en våldsam motreaktion från de styrande.

Hotet om ockupation kan göra situationen farlig för diktaturregimen i Peking, vare sig den sitter i Hongkong eller Peking. Det är ju en fråga om ett slags uppror – och frågan är om den kinesiska diktaturen kan leva med det.

Visserligen har man försökt spärra av Hongkong från övriga fastlandet när det gäller information. Men kunskapen om upproret har helt tydligt sipprat igenom till övriga Kina.

Kina

Kan motivera motvåld

Ockupationshotet kan alltså ses som en ny fas i demonstrationerna – en fas som innebär att demonstranterna markerar att de planerar att lämna den fredliga protesten och går över till något som diktaturregimen skulle kunna kalla våld. Mycket riktigt utfärdade polisen en allvarlig varning till demonstranterna.

Det kan i sin tur användas för att motivera motvåld. Det är då en fråga hur Hongkongs säkerhetsstyrkor klarar av situationen. Hongkong har varit en lugn plats i Folkrepubliken Kina. Överhuvudtaget har man knappast haft att göra med protester av den här storleken.

Det är alltså en ny situation för kinesiska säkerhetsstyrkor och frågan är hur stor rutin de har att handskas med sådana lägen. Är de osäkra och nervösa? Då kan regimens motvåld lätt bli mycket brutalt. Och hur kommer demonstranterna – som till stor del är mycket unga studerande – att reagera?

Det är dock oklart vilka grupper det är som har hotat med ockupation. Det kan vara enskilda radikala grupper.

Ryckt närmare

Rapporter på torsdagsmorgonen talar om att polisen har ryckt närmare demonstranterna. Det kan tyda på att något är på gång. Men läget är inte lätt att överblicka.

Hittills har protesterna förlöpt från demonstranternas sida. Det beskrivs som ett slags folkfest.

Men natten mellan söndag och måndag ingrep däremot Hongkongs kravallpolis med vattenkanoner, tårgas och pepparspray.

Detta har demonstranterna ansett vara början till en upptrappning. Och de svarade med ett konkret nytt hot: Klockan 18 svensk tid (midnatt Hongkong-tid) ska den högste styresmannen för Hongkong, C. Y. Leung, avgå.

Uppmaning till strejk

Om detta inte sker ska demonstranterna  ockupera flera regeringsbyggnader. Redan på torsdagsmorgonen svensk tid hade hundratals demonstranter samlats utanför Leungs högkvarter, tydligen för att försöka spärra av byggnaden.

Studenterna hotar dessutom med att uppmana arbetarna att strejka. Om de gör det får vi också en uppfattning om hur den arbetande befolkningen förhåller sig till en protest som i hög grad domineras av unga studerande.

Leung anses vara Pekings marionett. Demonstranterna  vill ha helt fria val när man 2017 ska utse nästa högste styresman för Hongkong. Det inbegriper också att det inte är en statlig kommitté som utser kandidaterna som man ska rösta på.

Studenterna vill ha medbestämmande också om vilka kandidater som ska nomineras.

Peking har legat lågt

Än så länge är det vad vi kan förstå Hongkong-myndigheten som sköter säkerhetsfrågorna. Centralregeringen i Peking talar om att den har förtroende för att Hongkong-styret kan klara av de här protesterna, som kallas ”illegala”. Demonstranterna är alltså enligt Pekings syn ett slags förbrytare.

Det har talats om att informella samtal pågår mellan studentledare och inofficiella företrädare för Hongkong-regimen. Samtidigt har Peking och styret i Hongkong hittills ställt sig helt avvisande till demonstranternas krav.

Centralregeringen i Peking har hittills legat mycket lågt. Först på tisdagen nämnde de centrala ”riks”nyheterna demonstrationerna och talade då om att protesterna saknade brett stöd i Hongkong.

Det är Pekings hållning: Detta är en lokal företeelse som inte alls kan spridas till fastlandet, där man stödjer den kinesiska ledningen.

Hoppas på motsättningar

Ett halvofficiellt språkrör för regimen, den engelskspråkiga Global Times, skriver i en ledare att Hongkong-ledningen troligen kommer att vara återhållsam med reaktioner.

Taktiken blir att man ska låta protesterna påverka det dagliga livet i Hongkong så mycket att ”vanligt” folk märker hur mycket demonstranterna förstör – trafikkaos, stängda banker, bortfall av inkomster för affärer och företag.

Man hoppas alltså att det skapas starka motsättningar mellan studenterna och Hongkongs övriga befolkning på 7 miljoner invånare.

”De unga förstår inte”

Men tidningen varnar också, och den varningen är bister:

– De unga människorna förstår inte konsekvenserna av att överträda lagen och det är svårt att övertala studenter som handlar utefter sina känslor att avstå från att göra så.

Frågorna för dagen är alltså två: Kommer studenterna verkligen att gå över linjen och ockupera? Och hur kommer ledningen i Hongkong att reagera?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina

Mer i ämnet