• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Georg Andrén är generalsekreterare i biståndsorganisationen Diakonia. Han var nyligen svensk ambassadör för regionen i Guatemala. Foto: Diakonia

Ex-ambassadör: Nöden driver människor från Honduras till USA

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 5 000 människor från Honduras vandrar tillsammans med sikte på en bättre framtid i USA.

– Detta är ingen ny företeelse, säger Georg Andrén som nyligen var ambassadör för bland annat Honduras och Guatemala.

Här svarar han på fyra frågor om vandringen.

Migranterna har färdats mestadels till fots från det fattiga Honduras, via Guatemala över gränsen till Mexiko. Den samlade gruppen med män, kvinnor och barn har väckt stor internationell uppmärksamhet.

Varför har den bildats ?

– Människor har spontant slutit sig samman, för att skydda sig själva. Flera hundratusen människor från Centralamerika försöker varje år ta sig in i USA. Det är en farlig resa. Många utsätts för övergrepp vid gränsstationerna och därför försöker man hålla ihop, säger Georg Andrén, som nu arbetar som generalsekreterare för biståndsorganisationen Diakonia.

Hur är situationen i Honduras?

Det är stor brist på jobb och framtidsutsikter. Utöver det har man det högsta antalet mord per invånare. Det finns organiserat gängvåld kopplat till droghandel men även utbrett våld i hemmet. President Juan Orlando Hernandez valdes för ett år sedan på grund av utbrett valfusk. Han lovade hårda tag mot våldet vilket även lett till en brutal polismakt. Presidenterna för Mexiko, Honduras och Guatemala har försökt att hitta sätt att få folk att återvända. Annars hotar president Trump med att dra in deras bistånd, säger Georg Andrén från Diakonia.

Hur är det möjligt för migranterna att ta sig över gränserna?

– Här finns långa gränsområden som är obevakade. Människor tar sig in illegalt med stora risker på vägen. Detta är ingen ny företeelse. På grund av inbördeskrig, politisk instabilitet och ekonomisk nöd i regionen har människor sedan flera år tillbaka försökt att ta sig till USA. Många har släktingar i Nordamerika, hävdar Georg Andrén, som varit svensk ambassadör i regionen mellan 2014 och 2017.

Uppfattas inte gruppen som en politisk manifestation mot president Trumps migrationspolitik?

– Det är nöden som driver dessa människor. Det handlar inte om en genomtänkt och medveten politisk strategi utan om en dröm om ett bättre liv.

Honduras är fattigt och våldsamt

  • Den centralamerikanska staten Honduras hör till de fattigaste och mest våldsamma länderna i Latinamerika.
  • Landet uppges vara upphovet till begreppet ”bananrepublik” – ett litet fattigt land som är beroende av någon enda exportvara, styrs av en korrumperad elit och till stor del kontrolleras från utlandet. Banan- och kaffeexporten var länge helt dominerande och militären styrde med starkt stöd från USA:s regering och amerikanska storföretag.
  • Landet har omkring nio miljoner invånare. En tredjedel av den arbetsföra befolkningen saknar arbete. 70 procent uppges vara fattiga.
  • Mer om Honduras politiska situation finns här.

Källa: UI, mfl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.