• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I lördags samlades demonstranter på Sergels torg i Stockholm för att begära Ahmadreza Djalali frigiven. Foto: Anders Wiklund/TT

Svensk-iranska forskarens avrättning kan skjutas upp

Uppdaterad
Publicerad

Iran överväger att skjuta upp den planerade avrättningen av den dödsdömde svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali, uppger en UD-talesperson i Teheran.

Den iranska nyhetsbyrån Isna rapporterade tidigare i maj att Djalali skulle avrättas senast den 21 maj. Forskaren dömdes till döden 2017, anklagad för spioneri för Israels räkning.

De (Djalalis försvarare) har bett om att avrättningen ska genomföras vid en annan tidpunkt, säger talespersonen Saeed Khatibzadeh på en pressträff.

– Det är under övervägande. Domstolsväsendet kommer givetvis att titta närmare på saken.

Greps 2016

49-årige Ahmadreza Djalali, som disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012, greps av Irans underrättelsetjänst i april 2016, då han var i landet på inbjudan av ett iranskt universitet.

Hans fall har väckt stort engagemang hos människorättsorganisationer och läkarsammanslutningar. Djalalis hälsotillstånd har beskrivits som allvarligt, med medicinska problem och kraftig viktnedgång.

Har skjutits upp

Verkställandet av hans straff har också skjutits upp flera gånger tidigare. Senast var hans avrättning beslutad till slutet av 2020, men strax efteråt kom besked att den skjutits upp.

Uppgifterna om att Djalali skulle avrättas före den 21 maj kom samtidigt som rättegången mot en 60-årig iransk medborgare avslutades i Stockholms tingsrätt. 60-åringen misstänks för grovt brott mot folkrätten och flera mord i samband med massavrättningar i Iran 1988.

Beskedet var sannolikt en reaktion på krigsbrottsrättegången och ett sätt att i Irans ögon sätta press på väst, enligt Irankännaren Rouzbeh Parsi.

Den iranskfödde Djalali har bott i Sverige sedan 2009 och har svenskt medborgarskap. I Sverige finns hans fru och två barn.

Fakta: Anklagas för samröre med Mossad

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk och svensk medborgare. Han har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien, och hade före medborgarskapet permanent uppehållstillstånd i Sverige. Djalali disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

I oktober 2017 sade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den ”svarande” hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali dömdes till döden.

Den 26 december 2017 inledde Djalali en hungerstrejk, sedan myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.

Det bevis som anförs mot honom är ett erkännande som påstås ha tvingats fram under hot.

Källa: Amnesty Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.