Iraks parlament röstade på söndagen igenom en resolution som kräver att landets regering ska begära att den USA-ledda koalitionen som strider mot IS ska dra sig tillbaka från Irak. I den koalitionen, tillsammans med över 70 andra länder, ingår Sverige.
Sedan i lördags har den svenska Försvarsmakten pausat sin verksamhet i Irak, vilket är något man fortsätter att göra.
– I nuläget fortsätter den svenska styrkan vara kvar på plats enligt det mandat vi har, säger Kristina Swaan, vakthavande kommunikatör i Försvarsmakten.
Handlingsplanen klar
Swaan säger att man följer utvecklingen och att man för en dialog med försvarsdepartementet. I nuläget är ett 70-tal personer på plats från den svenska Försvarsmakten.
– Det är våra politiker som fattar beslut om vi ska vara kvar. Om det är så att vi får i uppdrag att vi ska dra oss tillbaka så har vi en handlingsplan för hur vi tar hem den svenska personalen. Av säkerhetsskäl kan vi inte gå ut med hur det går till, säger hon.
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) sa tidigare till SVT Nyheter att behovet av internationellt samarbete för att bekämpa Daesh (IS, reds anm.) kvarstår.
Löfven bekymrad
Statsminister Stefan Löfven skriver i ett inlägg på Facebook på måndagen att han är djupt bekymrad över utvecklingen i Irak och regionen.
”De senaste dagarnas militära och retoriska upptrappning riskerar att leda till en våldsspiral med stora konsekvenser”, skriver han.
Han meddelar att de följer utvecklingen noggrant och vidtar åtgärder.
”Inte minst handlar det om säkerheten för utsänd svensk personal”, fortsätter han i sitt inlägg.
Inväntar Irak
Löfven säger också att regeringen inväntar konkreta besked från Irak gällande parlamentets uppmaning till regeringen om att kasta ut alla utländska styrkor ur landet.
”Den svenska militära insatsen i Irak grundar sig på en inbjudan av Iraks regering. Nu får vi invänta en officiell kommunikation från Irak för att bättre förstå innebörden av beslutet i parlamentet”, skriver Löfven.