Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska Micaela såg när den amerikanska soldaten korsade gränsen till Nordkorea – Hör henne berätta i klippet. Foto: TT

Svenska Micaela såg amerikanske soldaten korsa gränsen till Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

En amerikansk soldat greps i veckan efter att självmant ha korsat den demilitariserade zonen in till Nordkorea under en civil rundtur. Svenska Micaela Johansson befann sig i samma sällskap och blev vittne till den dramatiska händelsen.

– Jag trodde att det var ett skämt först, säger hon till SVT Nyheter.

En 250 kilometer lång och fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer Nord- och Sydkorea åt, sedan 1953 då det koreanska vapenstilleståndet undertecknades. Området är i dag ett populärt turistmål, med hundratals besökare varje dag.

I onsdags tog en rundtur en oväntad vändning när en amerikansk medborgare, en soldat som inte var i tjänst vid tillfället, avvek och korsade gränsen till den slutna diktaturen.

”Trodde han skojade”

Svenska Micaela Johansson var på samma heldagsutflykt, där de bland annat fick gå ner i den tredje av fyra tunnlar som tidigare grävts av nordkoreaner. Hon berättar för SVT Nyheter att de hade ätit lunch och åkt till det gemensamma säkerhetsområdet, även känt som Joint Security Area (JSA), när händelsen inträffade. Innan dess hade hon bytt några ord med mannen, som hon beskriver som lågmäld.

– Den stora höjdpunkten på hela turen var att gå in i det som kallas T2, huset som bokstavligen befinner sig på både den sydkoreanska och nordkoreanska sidan, säger Micaela Johansson.

Efter att ha gått in där blev hela gruppen tillsagda att ställa sig bakom den gula linjen – då mannen plötsligt ger ifrån sig ett skratt och ”bara drar”.

– Känslan var ”Shit, vad är det som händer”. Jag trodde att han skojade. Det finns liksom inte i ens medvetande att någon skulle vilja springa över till Nordkorea.

Tros vara frihetsberövad

Micaela Johansson berättar att inga nordkoreanska vakter var synliga, inte ens i Panmungak, byggnaden som ligger på Nordkoreas sida av gränsen. Efter händelsen beordrades de springa tillbaka till militärbussen för att sedan åka därifrån. De blev också ombedda att inte dela några bilder.

– Jag hoppas att det här löser sig på något vis och att han kommer tillbaka välbehållen, säger hon.

Den amerikanske soldaten tros nu vara frihetsberövad och i nordkoreanskt förvar. Vita huset har bett Sverige och Sydkorea om hjälp med situationen.

Delad bild: den koreanska gränsen och USA:s försvarsminister Lloyd Austin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s försvarsminister Lloyd Austin uttryckte sin oro över den amerikanske soldaten under en presskonferens på torsdagen, där han också konstaterade att mannen ”medvetet och utan tillstånd” korsat den militära demarkationslinjen och tros vara i nordkoreanskt förvar. Foto: Ahn Young-joon/TT, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.