Svenska politiker pekas ut som terrorkramare i Turkiet

Publicerad

I Turkiet väcker Natobråket med Sverige starka känslor. Regeringsvänliga turkiska medier anklagar den svenska regeringens för kontakter med den syriskkurdiska milisen YPG och kräver att Sverige ska bryta kontakterna för att gå med i Nato.  

– Jag förstår att det kan vara väldigt frustrerande för svenskar att höra det här. Men vårt folk har fallit offer för terrororganisationer som hyllas som hjältar i Sverige, säger den regeringsvänliga journalisten Hilal Kaplan när SVT träffar henne i Istanbul.   

Hon är en av de turkiska journalister som anklagar svenska regeringspolitikers för samröre med terrorister i kölvattnet av president Erdogans hot att sätta stopp för Sverige och Finlands Natoansökningar. 

Utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist har pekats ut som särskilt problematiska för sina kontakter med företrädare från syriskkurdiska YPG, som är terrorstämplade av Turkiet men inte av Sverige,   

Sverige och Nato

– De svenska ministrarna måste avbryta kontakterna med YPG och sluta att hylla dem som hjältar, säger Hilal Kaplan.  

YPG var USA:s allierade i kampen mot Islamiska staten i Syrien och brukar hyllas av väst för insatserna mot jihadisterna.

Väcker känslor även hos Erdogans motståndare

Men den Turkiska regeringen menar att YPG, som beskrivs som en avknoppning av Turkiet ärkefiende PKK, måste ses som ett hot mot Turkiets nationella säkerhet.  

– Man bekämpar inte en terrororganisation genom att stödja en annan. Man måste välja mellan legitima länder och illegitima icke-statliga aktörer, säger Hilal Kaplan.  

Den svenska regerings kontakter med YPG väcker starka nationalistiska reaktioner i Turkiet, även bland många motståndare till president Erdogan.   

Men alla i Turkiet känner inte likadant. Bland anhängare till prokurdiska HDP, Turkiets tredje största parti är man istället oroade för att Sverige kan vika sig på krav från den turkiska regeringen för att gå med i Nato.   

– Det handlar om intrång på det kurdiska folkets rättigheter. Om Sverige kompromissar kring grundläggande rättigheter skulle man väl gå emot sina egna värderingar, säger HDP-parlamentarikern Saruhan Oluc.

Omtalade gerillagrupperna – detta är PKK och YPG:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet