Till vänster Diamant Salihu. Till höger danska poliser som tittar in i en kiosk efter en sprängning i Danmark.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man lockar med pengar, bland annat på sociala medier”, säger SVT:s reporter Diamant Salihu om rekryteringen av unga till kriminella gäng. Foto: SVT/TT

Svenskar häktas efter sprängdåd i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

De två svenskar i 25-årsåldern som under fredagen utlämnades till Danmark har häktats vid Köpenhamns tingsrätt, rapporterar danska TV2. Båda nekar till brott.

De båda, en man och en kvinna, är misstänkta för mordförsök och innehav av en handgranat efter att ha utfört ett sprängdåd mot en butik i Köpenhamn i tisdags. De greps i Sverige av svensk polis vid Öresundsbron samma kväll. Ingen skadades vid explosionen.

Enligt den danska tv-kanalen är de båda kända av svensk polis sedan tidigare.

Svenska kriminella i Danmark

Mindre än två dagar efter sprängdådet hittades en 50-årig man skjuten i Laholm.

Enligt uppgifter till SVT skedde skjutningen under natten mot torsdagen på en adress där mannen i 25-årsåldern, som nu alltså häktas i Danmark, står skriven.

Flera svenskar häktade

En rad svenskar har på kort tid häktats i Danmark och sprängningen är det fjärde fallet på en vecka där svenska medborgare är inblandade.

Enligt handlingar från danska rikskriminalen NSK, som TT tagit del av, pågår en konflikt mellan det danska gänget ”Loyal to Familia” och ett icke-namngivet kriminellt nätverk. I handlingarna framkommer det att både vapen och sprängmedel förekommit under den senaste tiden.

Båda grupperingarna uppges ha utfört våldsamma handlingar riktade mot varandra. I dagsläget bedömer NSK att det finns en påtaglig risk för ytterligare våldsamma händelser som ett led i konflikten.

Vid häktningsförhandlingen i Köpenhamns tingsrätt beslutades att de båda svenskarna ska vara häktade åtminstone till 2 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella i Danmark

Mer i ämnet