Foto: SVT Design.

Svensken – Vodkadrickande potatisätare som lever utan sol

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera sätt att dela upp Europa. Men istället för öst och väst delas grafikern Yanko Tsvetkovs Europa upp mellan tomater och potatisar eller soligt och molnigt.

Vi svenskar är tystlåtna, dåliga på mat, föredrar smör framför olivolja och är, trots trendiga vinbarer och microbryggerier, mest förtjusta i vodka. I alla fall om man tror på den bulgariska grafikern Yanko Tsvetkovs visualisering av europeiska stereotyper.

Genom att samla populärkulturella, politiska och en rad andra källor har han i boken ”Atlas of Prejustice” använt våra fördomar för att dela upp kontinenten.

#delateuropa

Tomat eller potatis?

Som att man i Medelhavsländerna äter tomater och medan resten av Europa föredrar potatis. Eller att humöret verkar hänga mycket ihop med solljuset då de i Sydeuropa uppfattas som euforiska och de i norra Europa verkar vara deprimerade.

Hur är svensken?

Hur är då den typiska svensken om man inte frågar oss själva utan tittar på hur vi uppfattas utifrån.

Bland annat visar kartorna att vi i Sverige är tystlåtna, hårt arbetande och gillar potatis. Dessutom är vi både emotionellt kuvade och gayvänliga. I alla fall enligt Tsvetkovs analys.

– Det finns många stereotyper om Sverige. Ikea, ABBA, melankoli, bortskämda barn, socialism och köttbullar, säger han.

I bildspelet ovan kan du se alla hans Europakartor där det går att se att det räcker med att åka till Finland för att hitta någon som jobbar hårt och kan hjälpa till att laga din diskho, något vi svenskar tydligen behöver hjälp med.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet