• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

På vänster sida syns en militär tank som står på en grusväg omgiven av grön vegetation. På höger sida poserar två personer i kamouflagekläder framför en bil, med växtlighet i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad de ryska drönarpiloterna anklagar sin befälhavare för strax innan de dör i strid. Foto: svt

Anklagade befälhavare för korruption – skickades i döden

Uppdaterad
Publicerad

För kort tid sedan beordrades två ryska drönarpiloter att storma en by utanför Pokrovsk. Det blev straffet för att de hade kritiserat befälhavaren. Händelsen skapade en våg av protester bland ryska krigsbloggare och för första gången sedan kriget bröt ut reagerade Rysslands försvarsminister.

Dmitrij Lisakovskij och Sergej Gritsaj var drönarpiloter i 87:e skytteregementet som stred i Donetsk. De arbetade en bit bort från frontlinjen med att förse soldater med koordinater till ukrainska positioner.

För två veckor sedan upplöste deras regementschef, med anropsnamnet ”Ond”, drönarpilotsgruppen och beordrade dem att gå till anfall.

Kriget i Ukraina

Innan Lisakovskij och Gritsaj dog spelade de in videoklipp där de anklagade ”Ond” för korruption och lögner. De sa samtidigt att de skickades in i en strid utan återvändo för att de motsatte sig honom.

Kritikstorm bland ryska krigsbloggare

Nyheten om Lisakovskijs och Gritsajs död ledde till högljudd kritik bland ryska krigsbloggare.

Ryska krigsbloggare reagerade på nyheten om att drönarpiloterna dött genom att anklaga befälhavarna för korruption (https://t.me/arbat/1885) och för att gå ostraffade (https://t.me/Z13_Separ/32042). Foto: Telegram

Hämndlystna befälhavare – ett känt problem

Problemet har uppmärksammats av krigsbloggarna många gånger tidigare. Samtliga är överens om att det har blivit rutin för många befälhavare att lösa sina personliga problem genom att skicka folk in i döden.

En av krigsbloggarna beskriver problemet i ett inlägg som delas till miljoner på Telegram (https://t.me/philologist_zov/1403). Foto: Telegram

Daniil Bezsonov, förste vice informationsminister tillsatt av Ryssland i Donetsk, påminner sina läsare om andra liknande fall.

En av många exempel på hur ryska specialister skickas in i strid. Foto: Telegram

Rysslands försvarsminister reagerar

Drönarpiloternas död är långt ifrån unik, det har däremot aldrig tidigare lyfts på en högre nivå.

Ett dygn efter att klippen från drönarsoldaterna spridits reagerade Rysslands försvarsminister Andrej Belousov.

Nu ska både försvarsministerns generalstabschef Valerij Gerasimov och FSB utreda vad som skett (https://t.me/mod_russia/43394). Foto: Telegram

Hittills har utredningen inte lett till något resultat. Enligt krigsbloggarna sopas fallet under mattan. Befälhavaren ”Ond” har nämligen goda kontakter med högt uppsatta tjänstemän som skyddar honom. Han har bland annat synts med den av Ryssland tillsatte guvernören i Donetsk Denis Pusjilin.

Ryska armén i behov av soldater

Försvarsministerns reaktion kan ses i ljuset av att den ryska armén är i stort behov av nya soldater. Bara två dagar efter Belousovs order kom nyheten om att Putin utökar den ryska armén med 180.000 soldater.

Trots höga soldatlöner har Ryssland svårt att få frivilliga till armén. En färsk granskning visar att betydligt färre vill kriga än vad det ryska försvaret uppger. Samtidigt vill Putin inte beordra en ny mobilisering. Senast han gjorde det dalade hans popularitetssiffror till rekordlåga nivåer.

För försvarsministeriet återstår att åtminstone utåt visa att problem inom armén tas på allvar. På så sätt hoppas man att fler ska våga skriva på kontrakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet