På en hemlig adress i London sitter den ansedda tankesmedjan Quilliam. Det är inte vilken tankesmedja som helst, utan en grupp av före detta muslimska extremister.
Quilliam har stort inflytande på den europeiska debatten om hur extrem islamism ska bekämpas och Quilliams vd, Haras Rafiq, är kritisk till Sverige.
– Sverige tillåter, mer än andra länder, att hatpredikanter får komma in i landet och sprida sitt budskap på föreläsningar. Det borde Sverige ta itu med.
Bjuder inte motstånd
Haras Rafiq anser att Europa alltför länge tillåtit extremistgrupper att sprida islamistiska våldsbejakande idéer – utan att bjuda motstånd.
– Vi lever i ett samhälle där det inte är fel att ha åsikter, men vi måste klara av att utmana de idéer som är rasistiska eller fascistiska, säger Haras Rafiq. Han anser att det budskap som till exempel det Muslimska Brödraskapet, Hizb ut-Tahrir och olika salafistgrupper saluför är just det – rasistiskt och fascistiskt.
Haras Rafiq räknar upp rad personer som Quilliam anser vara hatpredikanter och som blivit inbjudna till Sverige för att föreläsa. Senast stormade det kring en väntat besök av den kontroversielle Haitham al-Haddad, inbjuden av Unga Muslimer i Märsta.
Besöket ställdes i sista stund in, men tidigare har till exempel Abdurraheem Green besökt Sverige - en predikant som bland annat talar för stening och mot homosexualitet. Haras Rafiq är också kritisk till att det islamistiska Hizb ut-Tahrir propagerar ostört för sin sak i Sverige.
Avprogrammerar jihadister
Över hela Europa diskuteras frågan hur man ska hantera att människor som är födda och uppvuxna i fredliga demokratier istället väljer extrem islamism och ansluter sig till extremistorganisationer som till exempel IS.
I Storbritannien har man kommit långt i samarbetet mellan polisen och olika muslimska grupper för att försöka förhindra att unga människor radikaliseras. Storbritannien har också program för att avprogrammera jihadister som har återvänt från kriget.
Tankesmedjan Quilliam har haft en inflytelserik roll i debatten om antiradikalisering och här arbetar ett tiotal före detta extremister.
De har alla gjort en lång resa – från att vara beredda att dö för sin sak och dessutom ta andra med sig in i döden – till att nu propagera för religionsfrihet, demokrati och mänskliga rättigheter.
Arbetar i motvind
Men just nu jobbar Quilliam i motvind. Strömmen av unga människor som reser till Syrien och Irak för att strida för IS visar inget tecken på att mattas. De senaste beräkningarna säger att över 6.000 européer har anslutit sig till IS, men den verkliga siffran kan mycket väl vara mycket högre än så.
Svenska Säpo beräknar att uppemot 300 av dem är svenska medborgare. 35-40 svenskar tros ha dödats i IS tjänst.
Haras Rafiq, Quilliams VD, är rädd att inom bara några år kommer tiotusentals unga människor ha gett sig av för att kriga med IS, och han ifrågasätter Sveriges flata inställning i frågan.
– Det här är människor som anser att alla som bor i en muslimsk stat och inte följer deras islam bör dödas. Varför bjuder inte Sverige större motstånd?