• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Protester i Istanbul på torsdagen till stöd för det prokurdiska partiet HDP. Foto: AP

Sverige kommer kräva sanktioner mot Turkiet efter hotet om partiförbud

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer att kräva sanktioner mot Turkiet på grund av hur den turkiska regeringen behandlar oppositionella. Utrikesminister Ann Linde (S) kommer i dag att söka stöd för den nya linjen hos övriga EU-länder.

Turkiets hot om att förbjuda landets tredje största parti, det prokurdiska HDP, har lett till reaktioner från bland annat USA och Tyskland. Nu agerar även Sverige.

Efter förslag från Vänsterpartiet gick regeringen och övriga partier i utrikesutskottet på torsdagen med på att Sverige ska driva en ny linje. EUs: respons på den negativa utvecklingen i Turkiet bör rymma en möjlighet till olika åtgärder, inklusive sanktioner, beslutade utrikesutskottet.

Utrikesminister Ann Linde kommer att föra upp sanktioner mot Turkiet som en punkt på EU-utrikesministermötet på måndag. När riksdagens EU-nämnd sammanträder i dag kommer Ann Linde att informera om och förankra Sveriges nya linje.

– Det är en viktig markering mot Turkiet. Det innebär att Ann Linde kommer att lyfta det som Sveriges linje och söka stöd för det hos andra EU-länder, säger Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling.

Partiets framtid hotas

Turkiets regering har länge sett på HDP som terrorstämplade PKK:s politiska gren, och oppositionspartiets framtid kan nu komma att avgöras av Turkiets författningsdomstol.

TT rapporterade på torsdagen att USA:s utrikesdepartement säger att en bannlysning eller upplösning av HDP innebär att miljontals turkiska medborgare förlorar sin representativa röst. Detta skulle ”underminera demokratin ytterligare” i Turkiet, menar USA.

Även det tyska utrikesdepartementets talesperson säger att tillvägagångssätten ställer frågor om Turkiet verkligen är en rättsstat, rapporterar TT.

Uppgifter: Möte med Erdogan

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel kommer att genomföra en videokonferens med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under fredagen, uppger en EU- talesperson, enligt TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.