För fem år sedan i dag hände det ofattbara. En bilbomb exploderade i regeringskvarteren i den norska huvudstaden Oslo. Mannen som hade byggt bomben tog sig sedan ut till Utöya, där norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund hade sommarläger, och sköt urskillningslöst ihjäl 69 personer, framförallt tonåringar.
Sammanlagt 77 människor berövades livet den 22 juli 2011. Av de som sköts till döds på Utöya hade hälften inte ens fyllt 17 år.
Sista större minnesstunden på några år
I dag samlas så återigen Norge för att minnas och hedra de som föll offer för de värsta terrordåden i hela Nordens moderna historia.
Detta blir också sista gången på ett par år som större offentliga ceremonier kommer att hållas för att markera årsdagen. I framtiden planerar man bara att samlas på större jämna årsdagar, exempelvis tio år.
– Vi ser nedtrappningen som ett naturligt steg. Vi kommer förstås fortsätta att markera dagen men det kommer att göras mer privat, sa Lisbeth Kristine Röyneland, som leder den nationella stödgruppen, redan inför förra årets minnesdag.
Statsministern och kungahuset på plats
I dag hålls däremot under förmiddagen en ceremoni i regeringskvarteren i centrala Oslo, med tal av statsminister Erna Solberg, Arbeiderpartiets ungdomsförbunds (AUF) nuvarande ordförande Mani Hussaini och regeringskvarterens representant i den nationella stödgruppen, Tor-Inge Kristoffersen.
Ceremonin, som är öppen för allmänheten, inleds kl 9.30. På plats kommer det att finnas representanter från regeringen, Arbeiderpartiet (nu i opposition), AUF och stödgruppen, liksom Norges kronprins Haakon och hans hustru kronprinsessan Mette-Marit.
Statsministern och kronprinsparet kommer att även lägga ner kransar vid platsen för dådet i kvarteret. En tyst minut kommer att hållas och namn på alla de 77 offren ska läsas upp.
Vid kl 11 hålls sedan en gudstjänst i Oslos domkyrka.
SVT Nyheter är på plats och kommer att sända och rapportera från ceremonin och gudstjänsten direkt här på svtnyheter.se från kl 9.20, och även i SVT1 från kl 10.30. Se mer information i faktarutan nedan.
Privat minnesstund på Utöya
På eftermiddagen hålls sedan ytterligare en ceremoni ute på Utöya, med start kl 16. AUF:s ordförande Mani Hussaini ska återigen tala, liksom Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Störe och den nationella stödgruppens ledare Lisbeth Kristine Röyneland. En ny tyst minut kommer att hållas och den norske musikern Askil Holm framför ett par låtar.
En stund senare, vid bryggan på ön, ska namnen på alla dödsoffer återigen läsas upp, följt av ännu en tyst minut. Kronprins Hakon och statsminister Erna Solberg kommer att lägga ner kransar tillsammans med de som tidigare har talat på ön. Alla besökare välkomnas göra detsamma.
Ceremonin på Utöya är bara öppen för anhöriga och berörda, liksom representanter från politiken och kungahuset. SVT Nyheter har dock fått möjlighet att i samarbete med NRK sända minnesstunden direkt, här på svtnyheter.se och i SVT1, med start kl 15.45. Se mer information i faktarutan nedan.
Så sänder SVT Nyheter minnesdagen i Norge
Ceremoni och gudstjänst i Oslo
Direktsändning här på svtnyheter.se kl 09.20–12.15, och även i SVT1 kl 10.30–12.00
Medverkar gör bland andra:
- Elisabeth Massi Fritz, advokat som har följt rättegångarna kring terroristen Anders Behring Breivik
- SVT Nyheters reporter Andreas Björklund, på plats i Oslo, bevakar händelserna och intervjuar deltagare på plats i direktsändning
- SVT Nyheters reporter Mathias Gerdfeldter, på plats i Oslo, direktbevakar i text på svtnyheter.se ceremonin inifrån publikhavet
Programledare är David Boati
Ceremoni på Utöya
Direktsändning här på svtnyheter.se och i SVT1 kl 15.45–17.30
Medverkar gör bland andra:
- Ali Esbati, svensk riksdagsledamot (V), som överlevde dådet på Utöya
- Jytte Guteland, Europaparlamentariker (S), om dådens politiska efterspel
- Carina Bergfeldt, prisbelönt svensk journalist som var bland de första på plats på Utöya efter dådet (för närvarande SVT:s USA-korrespondent)
- SVT Nyheters reporter Andreas Björklund rapporterar direkt på plats i närheten av Utöya
Programledare är Rebecca Randhawa Bergmark