– Hela Sydafrika är så engagerade. Alla opinionsbildare i media har inte varit tysta på en vecka. Det är så enormt mycket som kommer från olika håll, så det gäller att lägga sig i mitten av flödet och försöka förstå.
– För ANC handlar det om att vicepresident Cyril Ramaphosa måste ta över snart, när det är val, och Jacob Zuma, han måste bort. Och för det är ANC beredda att gå ganska långt.
Var är vi i processen nu?
– ANC har frusit all sin verksamhet för att hantera Zuma. De har inlett en process som de måste avsluta väldigt snart. Vi pratar dagar.
– Att genomföra en misstroendeförklaring mot en egen president vore genant. Där har du nyckeln till varför de håller på och försöker deala med Zuma, och varför förhandlingsspelet drar ut på tiden. Man vill att Jacob Zuma själv ska avgå.
– Jag tror att han kommer att meddela sin avgång i morgon. Sedan är frågan vilket tidsperspektiv han anger, om han gör det på dagen eller om han inte anger någon tid.
Vad händer om det drar ut på tiden?
– Det blir en fortsatt konstitutionell kris. Vi har en president utan stöd från någon egentligen, men som hänger sig kvar. Jacob Zuma ska redan ha accepterat att avgå, men han vill göra det på ett snyggt sätt. Det sägs att han vill göra en landsomfattande turné och presentera Ramaphosa, som ska ta över. Zuma vill själv hålla i skiftet och vara den som lämnar över stafettpinnen.
– Det är inget orimligt krav, men ingen talar om elefanten i rummet: att Ramaphosa inte vill förknippas med Zuma. Han vill inte vara med som en praktikant och associeras med Zuma, som just nu inte alls är särskilt omtyckt.
Hur stor är sannolikheten att Zuma skulle hålla sig kvar vid makten till valet nästa år?
– Det är helt kört. ANC har till och med sagt nej nu till en avgångsperiod på tre till sex månader. Det finns en möjlighet att han får sitta ett par veckor, hålla ett antal möten, han har ju en del internationella åtaganden som president, att han får göra någon typ av avslut själv. Det är inte värt allting att han avgår redan i morgon, men han kan inte sitta särskilt mycket längre.
– Om han sitter kvar längre så kan Ramaphosas ledarskap ifrågasättas redan i förväg och hans förtroende skadas.
– Parlamentets arbete står också still. I Sydafrika talar presidenten till nationen och lägger upp kommande år, och sedan kommer ett budgettal. Nu har de lagt allt på is för de vill inte att Zuma ska synas eller höras.
Spelar det roll hur han lämnar politiken?
– Själva tricket med att om han själv lämnar in sin avskedsansökan, då tillträder Ramaphosa direkt. Om de riktar ett misstroendevotum mot honom träder parlamentets talman in. Det är inte det partiet vill.
– Det är jättetydligt vad de vill, de vill ha bort honom på en gång, men de måste lyssna på honom ändå.