– Trycket blev till slut för stort för Robert Mugabe. En efter en lämnade hans gamla trogna honom. Först militären, sedan partiet och folket, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.
– Jag tror även att trycket från grannländer spelar roll. Både Botswanas president och Zambias president har lobbat för att han ska avgå.
Riksrätt förödmjukande
Varför avgår han just nu?
– Den här riksrättsprocessen var droppen som fick bägaren att rinna över. Det hade helt enkelt blivit alldeles för förödmjukande för honom.
Vad innebär det här för landets framtid?
– Nu har en förändringens vind startat, som alla känner. Man har öppnat dammluckorna. Den här känslan är väldigt stark hos alla jag träffar i Zimbabwe, att nu går det mot något bättre.
– En lång era av misskötsel under Robert Mugabe är över. Det man måste göra nu är att hitta en väg framåt för att öppna ekonomin i landet.
– De har en skyhög arbetslöshet och en högutbildad befolkning.
”Mugabe-lojalist” välkomnas ta över
Tidigare vicepresidenten Emmerson Mnangagwa uppges nu ta över. Vad betyder det?
– Han är den som har tagit över partiet, så det är mycket troligt. Han är en av de gamla partitrogna, en Mugabe-lojalist med blod på händerna, men alla de jag pratar med i Zimbabwe säger att man ändå är beredd att ge honom en chans.
Hur kommer det sig?
– Man vill ha förändring. Steg ett blir att få bort Mugabe, det är så långt man har sett.
– Troligtvis kommer det att bli ekonomiska förändringar. Mnangagwa är mer marknadsorienterad än Mugabe, som varit isolerad från omvärlden.
Folket minns Mugabes början
Hur ser nu framtiden ut för 93-årige Mugabe personligen?
– Det har signalerats ganska tydligt att han får pensioneras som äldre statsman. Han bär en väldigt stor respekt med sig. Han befriade landet en gång från vita minoritetsstyret. Zimbabwe har en av Afrikas bästa skolor och bra sjukvård, så han har ett arv.
– Det är inte bara det att han i senare delen av sin tid vid makten har kört ner landet i botten. Folk minns ändå var han började.