En politisk kris är under uppsegling efter terrordåden i Sri Lanka, berättar SVT:s Asien-korrespondent Ulrika Bergsten som är på plats i huvudstaden Colombo. Foto: TT/SVT

SVT:s korrespondent efter terrordådet i Sri Lanka: ”Råder en chockstämning”

Uppdaterad
Publicerad

Sri Lanka är i chock efter terrordådet där minst 310 personer miste livet. Enligt SVT:s Asien-korrespondent, Ulrika Bergsten, är regeringen helt tagen på sängen, detta då islamistisk terrorism är något helt nytt i landet.

Ulrika Bergsten och SVT:s fotograf Nicolai Zellmani anlände till den internationella flygplatsen i huvudstaden Colombo sent i går. Då rådde det fortfarande utegångsförbud. En bomb ska också ha desarmerats i närheten av flygplatsen.

– Det kom inte några taxibilar till flygplatsen så alla där blev helt enkelt kvar. Det var väldigt mycket människor. Man hade fått uppgifter om att några av de som skulle vara inblandade i dådet var på väg att lämna landet så därför hade säkerhetspådraget utökats. Bomben som polisen hittade och oskadliggjorde ska vara av samma typ som de som detonerade på hotell och kyrkor, säger Ulrika Bergsten i SVT:s direktsändning.

Terrordåd i Sri Lanka 2019

SVT:s team är på plats vid centralsjukhuset i Colombo där stämningen är dämpad.

– Det är många som inte har fått veta vad som har hänt just deras nära och kära. Det är också många som har fått dödsbesked och som har samlats här inne på sjukhuset, säger Ulrika Bergsten.

SVT:s Asien-korrespondent Ulrika Bergsten och fotograf Nicolai Zellmani på plats i Sri Lanka. Foto: SVT

Missade varningen – kan leda till politisk kris

Redan för tio dagar sedan ska det ha kommit en varning om att en islamistisk terrorgrupp planerade ett dåd mot landets katolska kyrkor. Detta, och om terrordådet hade kunnat hindras, är något som Sri Lankas politiker nu debatterar häftigt. Enligt Ulrika Bergsten är det upplagt för politisk kris.

– Det finns ingenting som talar för att man visste exakt var och när man skulle slå till. Den vänligaste tolkningen är att den här varningen helt enkelt försvann under festligheter för tio dagar sedan då man firade en högtid. Det här kommer naturligtvis att utredas men det finns redan en politisk kris under uppsegling eftersom Sri Lanka styrs av en samlingsregering med premiärminister och president från olika partier. Man skyller redan nu på varandra.

Gripen terrorists pappa välkänd handelsman

Hittills har ingen grupp tagit på sig terrordådet, men enligt hälsoministern ligger den lokala militanta islamistiska gruppen NTJ bakom dåden, med hjälp av ett internationellt nätverk.

En muslimsk man i 24-årsåldern ska ha gripits. Mannen var en av de terrorister som detonerade sin självmordsbomb på lyxhotellet Shangri-La men överlevde alltså. Mannens pappa är en välkänd handelsman inom kryddbranschen, är en stor näring i Sri Lanka. Mannens pappa ska nu ha gripits av polis i ett välbärgat hem i utkanten av Colombo. Det går också rykten om att gripandet ska ha föregåtts av skottlossning.

– Enligt obekräftade rykten ska mamman till den här mannen ha skadats och i värsta fall dött.

Av de 24 som gripits är nästan alla unga män som har haft internationella kontakter.

– Det här är något helt nytt. Man har inte haft beredskap för islamistiskt våld, man är helt tagen på sängen och det råder chockstämning, säger Ulrika Bergsten.

”Fruktansvärda berättelser”

Under måndagen kom också uppgifter om att sex av detonationerna utfördes av självmordsbombare. Attackerna var koordinerade och sprängverkan stor.

– Shangri-La är det modernaste lyxhotellet i Colombo, dit åker familjer med pengar. Många, särskilt nu vid påsk, är hemvändare. De två självmordsbombarna gick helt enkelt in, beställde en frukost och detonerade sina bomber. Det talas om en hel familj som återvänt till landet och som nu har omkommit. Mamman är den enda som är kvar i livet. Vi har fått höra fruktansvärda berättelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Sri Lanka 2019

Mer i ämnet