SVT:s korrespondent: ”Han fick fler röster än någon annan president i Colombias historia”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett historiskt val i Colombia när Gustavo Petro röstades fram som landets första vänsterpresident.

Och det är ett starkt mandat han får med sig, enligt SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler.

– Han fick fler röster än någon annan president i Colombias historia, säger han.

När valet i Colombia nu har nått sitt slut står det klart att den före detta gerillaledaren Gustavo Petro är landets nya president.

Det är första gången landet får en vänsterledare. Och under sitt segertal på valnatten betonade han att han vill konsolidera fredsavtalet i Colombia, arbeta för att utjämna de sociala klyftorna i landet samt att han vill göra Colombia till en stormakt i kampen mot klimatförändringarna.

– Men det finns stora utmaningar för den nya presidenten. Det handlar inte minst om möjligheten att få igenom sin politik. Gustavo Petro saknar majoritet i kongressen och kommer behöva sträcka ut händer åt olika håll, säger SVT:s Latinemerikakorrespondent Tigran Feiler.

Historisk vicepresident

Även landets nya vicepresident, Francia Márquez, är historisk.

– Hon är kvinna, afro-colombian och miljöaktivist. Hon representerar en del av det colombianska samhället som hittills aldrig har varit i närheten av den politiska makten, säger Tigran Feiler.

Hör mer om valet i Colombia i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.