Tiotusentals män, kvinnor och barn befinner sig i fångläger i nordöstra Syrien efter IS fall för runt två år sedan. Av dem uppskattas ett tjugotal mödrar och ett trettiotal barn vara svenskar.
SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren har besökt läger i nordöstra Syrien och berättar om en miljö som på många sätt kan vara skadlig.
– Det finns en nivå av våldsamhet i de här lägren. I Al-hol har över 50 mord skett bara sedan årets början. Kurdiska säkerhetsstyrkor genomförde nyligen en större operation i lägret och fann stora mängder vapen och sprängmedel, men också läromedel ägnade åt att träna barn i IS-ideologi, säger Blomgren i Morgonstudion.
Det kurdiska självstyret, som upprättat lägren, har som mål att döma kvinnorna i rättegångar, men rättsprocesserna har skjutits upp på grund av pandemin.
På grund av situationen i lägren har Sverige kritiserats av bland annat FN, eftersom man inte tagit hem sina medborgare. Sveriges hållning är att kvinnorna ska dömas på plats i Syrien, men många kritiker ställer sig frågande till varför inte deras barn tas ur lägren. Finland beslutade till exempel nyligen om att hämta hem alla barn med finskt medborgarskap.
– Representanter för svenska Utrikesdepartementet har varit på plats här i lägren och erbjudit kvinnorna att sända sina barn till Sverige, men inga av de vi träffat har gått med på att göra det, säger Stina Blomgren.