Korrespondentfotograf Nicolai Zellmani och Asien-korrespondent Susan Ritzén på plats i flyktinglägren på gränsen till Burma Foto: SVT

SVT:s korrespondent Susan Ritzén på gränsen till Bangladesh: ”Det går inte att existera här”

Publicerad

Krisen för rohingyer i Burma växer. De senaste uppgifterna är att 420.000 rohingyer har flytt landet. SVT:s Asienkorrespondent Susan Ritzén befinner sig på gränsen mellan Burma och Bangladesh.

Hur är situationen där du befinner dig?

– Det är på god väg att bli en flyktingkatastrof. Det kommer tusentals människor varje dag och vi ser inte att det mättas. Situationen är extremt svår eftersom alla förnödenheter saknas. Det handlar om allt: vatten, sanitet, tält, mat och tak över huvudet. De flesta här äter högst en gång om dagen. Vi ser tecken på att barn är undernärda.

– Vi har sett desperata situationer när man har lastat ut förnödenheter och folk har börjat slåss om dem, för att det inte finns tillräckligt med mat.

– Det är en förtvivlad situation. Jag har inte sett en så kaotisk situation i något flyktingläger jag har besökt tidigare. Dessutom är det översvämningar och kraftiga regn här som gör att de här provisoriska lägren kollapsar i leran. Det går inte att existera här.

Hur omfattande är den här krisen?

– Det är en av de snabbast växande flyktingkatastroferna som vi har varit med om. Det är också det som får FN att tala om etnisk rensning, det finns väldigt få rohingyer som vågar vara kvar i Burma. De känner sig inte säkra.

Burmas ledare Aung San Suu Kyi talade till folket på tisdagen. Vad betyder det?

– Många hoppades ju att hon som fredspristagare skulle ta sitt ansvar och kraftigt fördöma det våld som militären utövar mot minoriteten, men hon kritiserade inte militären överhuvudtaget.

Militären har väldigt stor makt i Burma, vad kan Aung San Suu Kyi göra?

– Det har ju varit frågan om hon bara är en galjonsfigur för militären. Aung San Suu Kyi har inte heller historiskt försvarat rohingyer i Burma. Hon har haft chansen tidigare och inte tagit den. Det får vissa bedömare att undra om hennes kamp för mänskliga rättigheter och demokrati i Burma kanske inte rör alla grupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.