Det krisdrabbade Venezuela har nu två presidenter. Nicolas Maduro som styrt landet i sex år sedan Hugo Chavez död samt oppositionsledaren Juan Guaidó som utropade sig till president för två veckor sedan.
– Oppositionen under ledning av Guaidó har gjort tydligt att EU är en nyckelbricka i den allians man försöker bygga upp för att isolera Maduros regering. Men Maduro har fortfarande en del allierade kvar, inte minst Kina och Ryssland som är viktiga spelare på den internationella arenan och där framför allt Kina har stora investeringar i Venezuela.
Krissamtal i veckan
I veckan hålls ett krismöte i Uruguays huvudstad Montevideo där flera EU-länder, bland annat Sverige, och ett antal latinamerikanska länder deltar. Även om det än så länge inte finns något som tyder på att opposition och regering har börjat närma sig varandra finns en förhoppning om att samtalen kan leda framåt.
– Framför allt vill man undvika en militär eskalering. USA har vid upprepade tillfällen sagt att alla kort ligger på bordet och att man inte utesluter militära aktioner. Venezuela är redan i dag ett våldsamt samhälle med många vapen i omlopp och många miliser och poliskårer. Det är lätt att föreställa sig att ett våldsamt scenario kan spåra ur ordentligt, säger Tigran Feiler.
Bistånd på väg mot landet
De senaste manifestationerna i helgen, som skedde både för och emot Maduro, har dock varit lugna utan incidenter. Mycket uppmärksamhet riktas nu mot frågan om humanitärt bistånd, säger Tigran Feiler.
– USA sade på söndagskvällen att man har försändelser redo att skicka iväg som till grannländerna och vidare till Venezuela. Där har man från Maduros regering hela tiden varit tydlig med att man inte vill ta emot hjälp utifrån och att det ses som första steget i en utländsk intervention.