En reporter står framför en byggnad omgiven av säkerhetsbarriärer, med en grupp människor synlig i bakgrunden. Det är kväll och belysningen lyser upp området, vilket skapar en dramatisk atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Christoffer Wendick kan det bli en bred och brokig koalition i mitten i Österrike om FPÖ inte lyckas bilda regering. Foto: Andreas Zernell

SVT:s korrespondent om FPÖ:s vinst: ”Kanske ändå en förlust”

Uppdaterad
Publicerad

FPÖ:s blir största parti i Österrikes parlamentsval och resultatet beskrivs som historiskt. Men det högernationalistiska och ryssvänliga partiet kan ändå få svårt att bilda regering.

Den enda tänkbara koalitionspartnern, nuvarande regeringsparti ÖVP, har signalerat att de inte är intresserade av att samarbeta med FPÖ, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

– Lusten att sätta sig som juniorpartner i en högernationalistisk regering är väldigt låg. Så ja, en vinst man kanske ändå en förlust.

Mest troligt just nu är att konservativa ÖVP påbörjar samtal med socialdemokratiska SPO medan FPÖ ges möjlighet att odla ett martyrskap, enligt Wendick.

– FPÖ kommer i så fall fortsätta anklaga de andra partierna för att ha bildat en kartell för att utesluta FPÖ.

En grupp människor står på en scen, hälften av dem håller upp skyltar med texten ”DANKE” och firar valsegern. De som är i fokus bär kostymer och ser glada ut, medan de övriga i bakgrunden bidrar till festligheten med applåder och hejarop.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
FPÖ:s partiledare Herbert Kickl firar valsegern med sina partikamrater i Wien. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.