Anna-Maja Persson och demonstranter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna-Maja Persson, utrikesreporter, om vad upploppen kan betyda för bland annat Keir Starmer, Storbritanniens premiärminister. Foto: SVT

SVT:s utrikesreporter om upploppen: Högerextrema nätverk påverkar på håll

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma kravaller fortsätter i flera delar av Storbritannien efter det knivdåd i Southport där tre små flickor mördades.

– Det finns flera högerextrema nätverk som tillsammans sprider ut budskap som får enormt stort inflytande, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson.

Hon nämner bland annat Tommy Robinson, grundare av högerextrema English Defence Leauge, som eldat på protesterna från distans.

– Han är extremt inflytelserik. Han sitter i Grekland, tror man. Där lägger han ut saker i sociala medier och uppmanar till kravaller och sprider desinformation.

Att budskapen får ett så starkt fäste beror mycket på det kärva ekonomiska läget i Storbritannien, resonerar Anna-Maja Persson, men också på att många britter är missnöjda med invandringen.

– Många vanliga britter tycker att det är ett problem. Inte så att de sätter byggnader i brand, men de är missnöjda och tycker att både den nya och tidigare regeringen gjort för lite för att sätta stopp för det.

Hör SVT:s utrikesreporter berätta mer i klippet.

Startskottet till kravallerna

Protesterna började i tisdags, då flera människor samlades i Southport för att demonstrera efter att tre flickor mördats i ett knivdåd i staden. En 17-åring är gripen för attacken. Spekulationer om 17-åringens etniska bakgrund har delats flitigt på sociala medier, och polisen fick gå ut och dementera ett felaktigt rykte om att han var asylsökande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.