Keir Starmer, Storbritanniens premiärminister, efter kravallerna i Storbritannien.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Keir Starmer, Storbritanniens premiärminister, om upploppen och kravallerna i landet de senaste dagarna. Foto: EBU

Starmer om upploppen i Storbritannien: ”Ni kommer ångra er”

Uppdaterad
Publicerad

Helgen har kantats av våldsamma kravaller runtom i Storbritannien. Premiärminister Keir Starmer är rasande och vänder sig direkt till upprorsmakarna.

– Ni kommer ångra att ni deltar i det här, säger han under en presskonferens.

Under söndagen har ytterligare protester i Storbritannien spårat ur. I staden Rotherham utanför Sheffield attackerade demonstranter ett hotell där asylsökande bor. Maskerade demonstranter försökte storma hotellet och de kastade också stolar och trästycken mot hotellets fönster.

Även i staden Tamworth utanför Birmingham gjordes försök att storma hotell. Människor kastade raketer och krossade fönster, skriver Sky News.

Det blev också stökigt i Middlesbrough i norra England. Bilar sattes i brand och demonstranter tände eld på soptunnor som kastades mot polisen, skriver BBC.

Starmer: Det är högerextremt

Premiärminister Keir Starmer kallar upploppen för ”högerextrema ligistfasoner”. På en presskonferens inskärper han också att polisen kommer bemöta protesterna med ”all sin styrka”.

– Ni kommer ångra att ni deltar i det här. Det finns inget som rättfärdigar dessa handlingar, säger han enligt BBC.

Han vänder sig också till de människor som känner sig utsatta under kravallerna.

– Jag förstår hur läskigt det måste kännas. Den våldsamma mobben representerar inte vårt land.

– Att rikta in sig på människor på grund av deras hudfärg eller tro, det är högerextremt.

Moskéer får extra säkerhet

Över 150 personer har gripits de senaste dagarna till följd av protesterna, rapporterar BBC. Polisen har fått utökade befogenheter i många delar av landet.

Drygt 29 miljoner pund ska även nu erbjudas till moskéer runtom i Storbritannien för att stärka säkerheten kring dem, skriver tidningen. Inrikesminister Yvette Cooper menar att pengarna ska kunna användas till bland annat säkerhetspersonal. Moskéer har varit föremål för attacker i flera av de upploppsdrabbade städerna.

Knivdåd blev startskottet

Protesterna började i tisdags, då flera människor samlades i Southport för att demonstrera efter att tre flickor mördats i ett knivdåd i staden. En 17-åring är gripen för attacken. Spekulationer om 17-åringens etniska bakgrund har delats flitigt på sociala medier, och polisen fick gå ut och dementera ett felaktigt rykte om att han var asylsökande.

Demonstrationen i tisdags, som uppges ha organiserats av den högerextrema gruppen English Defense Legue, mynnade snabbt ut i kravalliknande scener.

Dagarna sedan dess har kantats av flera liknande protester, från nord till syd. Många av dem har spårat ur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.