Mannen i kostym med slips står framför en bakgrund av kraftledningar och en blå himmel med moln. Bakgrunden ger en industriell känsla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kan Nordkorea tjäna på att skicka trupper till Ryssland. Foto: SVT.

Sydkorea kräver att Nordkoreas soldater reser hem

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har beslutat att bistå Ryssland med 12 000 soldater i kriget mot Ukraina. Det säger både Sydkorea och Ukraina som även uppger att ett tusental redan befinner sig på rysk mark.

– En av fördelarna för Nordkorea är att landet kan få modern stridserfarenhet, säger Mats Engman, chef på ISDP:s Koreacentrum, i Aktuellt.

Larmen ljuder från både Sydkorea och Ukraina om ett kraftigt upptrappat militärt stöd från Nordkorea till Ryssland. Omkring 1 500 nordkoreanska soldater uppges för närvarande tränas av ryssarna för strid mot Ukraina och tusentals fler sägs vara på väg.

Sydkoreas utrikesminister kallade på måndagen upp Rysslands ambassadör och krävde att ryssarna skickar hem de nordkoreanska soldaterna samt att de avslutar det militära samarbetet med Nordkorea.

Kriget i Ukraina

USA och Nato har uttryckt en allvarlig oro för utvecklingen men har ännu inte uttryckligen bekräftat uppgifterna.

Nordkorea har inte kommenterat, men det har Ryssland. Kremls talesperson Dmitry Peskov kallade under dagen anklagelserna ”motsägelsefulla”, men dementerade dem samtidigt inte. Han sa också att samarbetet mellan Nordkorea och Ryssland inte är riktat mot ”tredje land”.

Nordkorea är i nuläget en av Rysslands främsta partners och ska ha skickat miljontals artillerigranater och robotar till den ryska militären under kriget.

Hör Koreaexperten Mats Engman om vad Ryssland och Nordkorea kan tjäna på det påstått eskalerade militära utbytet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet