• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den högt uppsatte militärofficeren Ahn Young-ho bekräftade på torsdagen att en av landets medborgare skjutits till döds av Nordkorea. Foto: TT

Sydkorean dödad och bränd av nordkoreansk militär

Uppdaterad
Publicerad

En sydkoreansk tjänsteman har skjutits till döds av nordkoreanska soldater, uppger Sydkoreas försvarsdepartement. Mannen, som ska ha försökt ta sig in i Nordkorea, ska ha dödats på grund av landets hårda coronaregler, uppger en källa för AP.

Det var på måndagen som den 47-årige sydkoreanske mannen försvann från en båt på havet nära Nordkoreas sydvästra gräns. Kvar på fartyget lämnade han sina skor, vilket har väckt misstankar om att han ville ta sig in i Nordkorea, enligt BBC.

Senare under dagen upptäcktes mannen, som klamrade sig fast vid ett flytdon, av en nordkoreansk patrullbåt på nordkoreanskt vatten.

Eldade upp kroppen

De nordkoreanska soldaterna på plats ska då ha fått order om att skjuta den utmattade mannen, vilket de också gjorde. Soldaterna ska sedan, klädda i gasmasker, ha hällt bensin på mannens kropp och sedan tänt eld på den.

I flera internationella medier antyds det att agerandet har att göra med Nordkoreas hårda coronalagar, som dikterar dödligt våld för att förhindra att smitta tar sig in över gränsen.

Fördömer dådet

Sydkoreanska myndigheter har i kraftiga ordalag fördömt Nordkoreas agerande och har krävt en förklaring.

Men från Nordkorea har ännu inget hörts i saken.

Det är i nuläget oklart hur Sydkorea kommit över informationen, då Nordkorea sedan tidigare förstört ländernas gemensamma militära telefonlinje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.