Senaste bilden av Nordkoreas ledare Kim Jong-Un som distribuerats av statliga nyhetsbyrån KCNA. Kim uppges besöka Södra Hwanghae-provinsen som drabbats av tyfoner. Foto: KCNA 28 augusti 2020

USA uppmanar Nordkorea att återuppta samtal om kärnvapen

Publicerad

USA uppmanar återigen Nordkorea om att ha samtal om nedrustning av kärnvapen. Under Donald Trumps tid som president har Nordkorea mer än fördubblat sin arsenal.

– De kan inte bara luta sig tillbaka, komma med hotelser, avfyra robotar och allt som de hållit på med, sa toppdiplomaten David Stilwell på onsdagen.

David Stilwell, USA:s biträdande minister med ansvar för Sydostasien och Stillahavsregionen, gjorde ett kraftigt utspel mot Nordkorea på onsdagen, rapporterar Sydkoreas nyhetsbyrå Yonhap.

– Den här administrationen har gått längre än alla andra när det gäller att tydligt markera för Nordkorea att de kommer att behöva förhandla.

– De kan inte bara luta sig tillbaka, komma med hotelser, avfyra robotar och allt som de hållit på med, sa Stilwell.

David Stilwell, USA:s biträdande minister med ansvar för Sydostasien och Stillahavsregionen. Foto: Epa, Luong Thai Linh 18 December 2019

”Kan få bättre framtid”

President Donald Trump har haft två bilaterala möten med ledaren Kim Jong-Un. Det första, i juni 2018, var historiens första möte mellan en sittande amerikansk president och en nordkoreansk ledare.

Det andra mötet, i februari 2019, avbröts i förtid och slutade utan en överenskommelse. Sedan dess har samtalen mellan länderna i princip upphört.

Dubbel arsenal

Sedan Donald Trump tillträdde som president har Nordkorea fördubblat antalet kärnvapen, enligt uppgifter i juni från Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri.

Nordkorea har även fortsatt avfyra robotar i olika tester. Däremot har landet tillfälligt stoppat provsprängningar av kärnvapen.

För Trump är Nordkoreas kärnvapen en prioriterad fråga.

– Vi vill visa för Nordkorea att deras befolkning kan få en bättre framtid. Men då måste de kliva fram och förhandla och prata om de här sakerna, snarare än att fortsätta att hålla sig isolerade, sa David Stilwell.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump vid ett fototillfälle i Hanoi då frågan om kärnvapen skulle avhandlas. Foto: AP, Evan Vucci 28 februari 2019

Cyberstöld

Men USA anklagar också nordkoreanska hackare för att utföra ”cyberstöld” för att finansiera Nordkoreas utveckling av nya vapensystem. Därför stängde USA 280 konton för kryptovaluta som misstänks vara kopplade till nordkoreanska cyberattacker.

– Det finns starka belägg för att det här är något de faktiskt sysslar med i syfte att få fram medel, finansiering till en fortsatt utveckling av robotsystem och annat, sa David Stilwell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.