Först att rapportera de svenska diplomaternas sorti från Nordkorea är den amerikanska sajten NK news, som granskar regimen i Nordkorea, bland annat via vittnesmål från avhoppare. Orsaken uppges vara att deras rörelsefrihet begränsats och att de därför följt brittiska och tyska diplomaters exempel och lämnat landet.
”Inte stängd”
Utrikesdepartementet bekräftar att personal lämnat Nordkorea, men betonar att svenska ambassan i Pyongyang fortfarande är öppen.
– Utsänd personal har lämnat landet då vi tillfälligt omlokaliserat våra utsända för semester och rotation. Men ambassaden är inte stängd, säger Sara Brynedal på UD:s presstjänst.
Departementet tillstår dock att både diplomater och internationella organisationer fått allt sämre möjligheter att verka i landet den senaste tiden, inte minst på grund av coronasmittan. Bland annat har det blivit ännu svårare att resa och ta emot diplomatisk post.
– Men målet är att våra diplomater ska kunna återvända till Nordkorea. Under tiden de är hemma arbetar ambassaden från Stockholm.
Skyddsmakt åt supermakt
Sverige är ett av få länder som fortfarande har en ambassad i den slutna kommunistdiktaturen och är därför så kallad skyddsmakt för en rad västländer. I praktiken har det betytt att de svenska diplomaterna fått sköta supermakten USA:s förbindelser med regimen.
I det svenska uppdraget har också ingått att medla om en eventuell nedrustning på Koreahalvön. Hösten 2019 träffades representanter för USA och Nordkorea på en kursgård utanför Stockholm för att diskutera kärnvapen, samtal som dock bröt samman.