Krisen i Sydkorea utlöstes den 3 december förra året då Yoon Suk-Yeol förklarade undantagstillstånd, med hänvisning till påstådda hot från anti-statliga krafter och Nordkorea.
Militär och polis beordrades att ta kontroll över centrala regeringsbyggnader och medier.
Efter omedelbar kritik från både politiker och allmänheten tvingades han häva beslutet efter bara några timmar. Krigslagarna upphävdes med röstsiffrorna 190 mot 0 i parlamentet, som lyckades samlas trots att Yoon beordrade polis och militär att stoppa dem.
Har varit avstängd
Det hela ledde till en politisk kris och en efterföljande misstroendeförklaring i parlamentet där Yoon ställdes inför riksrätt.
I väntan på dagens dom blev han avstängd från sina presidentbefogenheter, och premiärminister Han Duck-soo har agerat tillförordnad president.
Domslutet från landets författningsdomstol, som var enhälligt, är kulmen på fyra väldigt dramatiska månader i världens tolfte största ekonomi.
Ett nytt presidentval måste nu hållas inom 60 dagar.
Riskerar dödsstraff
Parallellt med den avslutade riksrättsprocessen pågår en separat utredning där Yoon riskerar åtal för uppror, ett brott som kan leda till livstids fängelse eller i extrema fall dödsstraff.
Åklagare utreder om hans försök att införa krigslagar bröt mot konstitutionen, och rättsprocessen kommer fortsätta trots att han nu avsatts.
Omfattande demonstrationer har pågått på Seouls gator under krisen, både till stöd för och emot Yoon – och torsdagen utgjorde inget undantag.
Oppositionen: ”Stor seger”
Ett av de främsta oppositionspartierna i landet, Demokratiska partiet, beskriver dagens dom som en ”stor seger för folket”, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap.
Den tillförordnade presidenten Han Duck-soo har meddelat att han kommer att upprätthålla en stabil grund för att undvika ett vakuum i den nationella säkerheten och diplomatin. Han kommer att sitta som president tills en ny väljs.