Tilde Lewin, SVT:s Asienkorrespondent

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin efter att Sydkoreas president fälls i riksrätt: ”Förlorar alla befogenheter som president”. Foto: SVT

Sydkoreas president fälls i en riksrättsomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol fälls i riksrättsomröstning efter att han utlyst ett kortlivat militärt undantagstillstånd.

Beskedet mottogs med jubel i demonstrerande folkmassor utanför parlamentet.

Sydkoreas president ställs inför riksrätt – det händer nu

En majoritet av ledamöterna i nationalförsamlingen i Seoul röstar för att avsätta Yoon Suk-Yeol, med en motion där han anklagas för att i praktiken ha genomfört ett försök till statskupp eller uppror.

I förra veckan hölls en första omröstning mot presidenten, men den bojkottades av hans eget parti, vilket gjorde att det inte gick att ta ställning i frågan om riksrätt. Ett sådant ärende kräver att två tredjedelar av parlamentet röstar för.

Under dagens omröstning infann sig Yoons egna partikamrater, vilket innebar att ett beslut kunde fattas. Enligt talmannen röstade 204 ledamöter för och 85 emot.

Förlorar alla befogenheter

Nu är det upp till Sydkoreas författningsdomstol att avgöra om beslutet ska upprätthållas och Yoon avsättas, eller om det ska ogiltigförklaras.

– Så snart det officiella överlämnandet från parlamentet till presidentens kontor och till författningsdomstolen är klart förlorar Yoon Suk Yeol alla sina befogenheter som president, säger SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin.

Enligt henne ska beslutet i författningsdomstolen fattas inom sex månader. Då krävs det att sex domare röstar för att Yoon Suk-Yeol ska fällas.

Vid sidan av den parlamentariska riksrättsprocessen är presidenten fortsatt föremål för en åklagarledd brottsutredning.

Massiva demonstrationer

Motståndet i den sydkoreanska befolkningen är enormt. Mer än 200 000 invånare i Seoul förväntas delta i demonstrationer mot presidenten och redan tidig eftermiddag lokal tid har tusentals personer samlats utanför parlamentsbyggnaden där omröstningen ska ske.

Bakgrunden till kritiken är det undantagstillstånd som Yoon Suk Yeol beslutade om den 3 december. Kritiken blev massiv och undantagstillståndet drogs tillbaka efter sex timmar.

Beslutet om undantagstillstånd chockade landet och omvärlden och påminde om landets mörka historia med undantagstillstånd och militärstyre för ett halvsekel sedan. Yoon motiverade sitt drastiska beslut med att oppositionen paralyserar beslutsfattandet.

– Sydkorea är en fungerande demokrati, en viktig ekonomi och en viktig allierad till USA. Man är stolt över sin demokrati och det här väcker minnen till liv, säger Tilde Lewin.

En man i kostym står bakom en mikrofon vid en talarpodium. I bakgrunden syns en mörkblå backdrop, och det finns en sydkoreansk flagga till vänster. På podiumet finns en emblem som representerar Sydkorea. – Ja till riksrätt i Sydkorea

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol fälls i riksrättsomröstning. Foto: SVT

Kaoset i Sydkorea – en tidslinje

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.