Ordern att sydstatsflaggan, the Confederate Battle Flag, förbjuds på USA:s marinkårs baser och arbetsplatser kom på fredagen. De pågående protesterna mot strukturell rasism och polisvåld, som startade efter att George Floyd dödats vid ett polisingripande, har satt press på myndigheter, polis och militär att ta bort symboler som kan uppfattas som rasistiska.
”Pågående händelser är en tydlig påminnelse om att det inte räcker för oss att ta bort symboler som orsakar splittring – vi måste snarare även sträva efter att eliminera själva splittringen”, skrev general David H. Berger, befälhavaren för marinkåren, i ett uttalande i onsdags.
Inga muggar eller klistermärken
General Berger förbjöd marinkåren redan i april att använda sydstatsflaggan offentligt. Nu har alltså förbudet formaliserats och specificerats. Flaggan förbjuds på allt från muggar och klistermärken på bilar till kläder och som utsmyckning av lokaler. Redan i april skrev generalen att flaggan har kraften att driva fram splittring.
På marinkårens officiella twitterkonto skriver man att sydstatsflaggen allt för ofta har kapats av rasistiska och våldsamma grupper vars idéer inte har någon plats hos marinkåren. De skriver också att allt för många händelser i den amerikanska historien visar på den splittrande effekt flaggan kan ha på samhället, som i till exempel Charlottesville 2017.
I tweeten skriver marinkåren att: ”Detta utgör ett hot mot våra kärnvärden, vår sammanhållning, säkerhet och god ordning och disciplin.
Väcker frågan om statyer igen
Ett antal statyer av sydstatsgeneraler plockades ner efter demonstrationerna i Charlottesville 2017. Nu har frågan väckts igen. Flera av de sydstatsmonument som står kvar ha vandaliserats, det skriver New York Times.
Borgmästaren i Birmingham Alabama beordrade så sent som den här veckan att en kontroversiell sydstatsstaty ska tas bort från en park ett dygn efter dussintals personer demonstrerat mot den.
Statyn av sydstatsgeneralen Robert E. Lee har som har stått i Richmond, Viriginia, i mer än 100 år kommer att tas bort ”så snart som möjligt”, säger guvernör Ralph Northam. Det skriver USA Today.