Räddningstjänsten och polis är på plats vid en olycka längs en väg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
55 passagerare ska ha varit ombord när olyckan inträffade. Foto: NRK.

Passagerartåg har spårat ur i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Ett passagerartåg på väg norrut från Trondheim till Bodö i Norge spårade ur på torsdagen. En person är död och flera personer är skadade.

– När jag kom ned på vägen tänkte jag att detta ser inte bra ut, säger passageraren Jan Kenneth Transeth till SVT Nyheter.

Tåget med lok och fem vagnar spårade ur vid 14-tiden på torsdagen nära E6 vid Finneidfjord mellan orterna Bjerka och Mo i Rana.

– Jag märkte att tåget bromsade in väldigt snabbt och så hördes ljudet av metall som träffade sten med väldigt hög fart. Jag insåg att det låg något på spåret, säger Jan Kenneth Transeth.

Plötsligt blev det helt stilla och när Jan Kenneth Transeth tittade ut genom fönstret såg han att vagnarna framför hade spårat ur.

Han berättar att en civil polis som befann sig på tåget snabbt tog ansvar för situationen. Jan Kenneth hjälpte till att evakuera passagerare i vagnarna bakom. Bland annat hjälpte han till att krossa en ruta så att två barn och två-tre vuxna kunde ta sig ut.

Jan Kenneth Transeth satt i den fjärde vagnen på tåget som spårade ur. Passagerarna har under kvällen samlats på ett hotell i Mo i Rana där bland annat polis och krisstöd finns på plats. Jan Kenneth Transeth säger att han mår bra, men att det kanske kommer att komma en reaktion framöver efter olyckan. Foto: NTB

En person är död och fem personer har förts till sjukhus efter urspårningen, enligt nyhetsbyrån NTB. SJ bekräftar till NRK att den avlidna är en av deras anställda.

– Det fanns 55 personer ombord på tåget när det spårade ur. Alla är ute ur tåget, sade Bent Are Eilertsen, stabschef vid Nordland polisdistrikt, till NTB vid 16.30-tiden.

Bilder visar hur loket och flera vagnar hamnat utanför spåret i en brant sluttning. Det finns också bilder på ett stort stenblock som ligger på rälsen, och enligt polisen är det troligt att ett stenras orsakat urspårningen.

Sjukhus i stabsläge

Polis, ambulans och räddningstjänst har arbetat med insatsen på olycksplatsen, och tre räddningshelikoptrar skickades. Enligt räddningstjänsten var det initialt en oöverskådlig situation på platsen. Sjukhuset i Mo i Rana gick enligt uppgifter till NRK upp i stabsläge efter larmet om olyckan men återgick senare till normalläge.

Tågsträckan mellan Bjerka och Mo i Rana kommer enligt NRK att vara avstängd i flera dagar i väntan på undersökning, sanering och reparation av skadorna.

Bergigt område

Nordlandsbanan, där urspårningen skedde, går genom ett bergigt område i Nordnorge, där det inte är helt ovanligt med den här typen av ras med stenblock längs branta sluttningar. Det säger Otto Hermelin, geolog på Stockholms universitet.

– Men att det drabbar järnvägen är inte lika vanligt, säger han.

I Sverige är risken minimal för liknande ras, konstaterar han.

– Våra järnvägar går i huvudsak i inlandet och det finns inte berg på samma sätt där det kan ske ras, däremot kan jordskred ske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.