Talibanrörelsens utrikespolitiske ansvarige, Amir Khan Muttaqi. Arkivbild. Foto: Sohail Shahzad/EPA/TT

Talibanerrepresentanter besöker Norge

Uppdaterad
Publicerad

I helgen kommer representanter för talibanerna till Norge för att samtala med företrädare för norska staten.

– Vi måste prata med dem som i praktiken styr landet i dag, säger Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt till NRK.

Talibanerna tog makten över Afghanistan under hösten 2021. Deras besök i Norge blir talibanledningens första besök i ett västerland sedan dess.

Norge säger att det är av oro för situationen i landet som mötet kommer att ske.

– Det är en fullskalig humanitär katastrof för miljontals människor. För att hjälpa de civila i Afghanistan måste det internationella samfundet, liksom afghaner från olika delar av samhället, föra en dialog med talibanerna, säger utrikesminister Anniken Huitfeldt till NRK.

Med på mötet i Norge kommer även diplomater från andra länder att medverka.

Väcker kritik bland politiska motståndare

Huitfeldt poängterar till NRK att det inte handlar om att legitimera talibanstyret:

– Men vi måste prata med dem som i praktiken styr landet idag. Vi kan inte låta den politiska situationen leda till en ännu värre humanitär katastrof.

Fremskrittspartiets utrikespolitiska talesperson Christian Tybring-Gjedde är mycket kritisk till mötet. Han vill också att Norge slutar betala ut biståndspengar till Afghanistan:

– Att förhandla med dem är att erkänna att de är legitima regeringar på lika villkor med civiliserade länder. Det hör inte hemma någonstans.

Situationen i Afghanistan är i dagsläget mycket kritisk. Förutom fattigdom och en ekonomi på gränsen till kollaps så hotar också den värsta torkan på 20 år.

Enligt NRK bestod tidigare 40 procent av landets BNP av bistånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.