• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Talibanerna har fått en mjukare fasad – men oklart hur det blir i praktiken

Uppdaterad
Publicerad

När talibanrörelsen senast styrde Afghanistan var det en hårdför diktatur, med strikta religiösa lagar och kvinnoförtryck. Sedan dess har de fått en delvis mjukare framtoning – men det är oklart vad orden egentligen betyder, menar experter.

Under åren 1996–2001 styrde talibanrörelsen Afghanistan med järnhand. Från omvärlden kom stark kritik mot det stränga styret, med kvinnoförtryckande lagar, kroppsstraff och religiösa poliser.

Förespråkar sharialagar

När en USA-ledd koalition invaderade landet 2001 trycktes talibanerna tillbaka tillfälligt – men nu, 20 år senare, är de tillbaka vid makten.

Talibanernas maktövertagande

Har rörelsen förändrats sedan dess? En nästan omöjlig fråga att besvara, menar Cecilia Hull Wiklund, projektledare för Afghanistanbistånd vid Folke Bernadotteakademin.

– Man kan se vissa förändringar i hur rörelsen uttalar sig, men mycket annat är sig likt, säger hon.

Rörelsen har inte frångått sin ideologiska grund: den fundamentalistiska tolkningen av islam, framhåller Cecilia Hull Wiklund.

– Det är sharialagar som ska råda och det har inte ändrats.

Mjukare retorik

De senaste åren har talibanledare utåt sett antagit en något mjukare hållning i vissa frågor, bland annat har man öppnat för att tillåta kvinnor att utbilda sig.

– Orden är luddiga, man säger saker som man vet att man bör säga, men inte hur det kommer att tillämpas i praktiken, säger Ann Wilkens, ambassadör i Afghanistan och Pakistan 2003–2007 och tidigare ordförande för Svenska Afghanistankommittén.

Ann Wilkens framhåller att talibanrörelsen är decentraliserad och att lokala ledare fattat beslut som går stick i stäv med det ledningen kommunicerat – till exempel har kvinnor på vissa håll stängts ute från utbildningslokaler.

”Spel för gallerierna”

Att man uttrycker sig mer försiktigt kring kvinnors rättigheter kan vara ett sätt att vinna acceptans hos omvärlden, menar Cecilia Hull Wiklund.

– Det är den fråga som omvärlden verkar bry sig mest om nu. Man kan fråga sig om det är ett spel för gallerierna, säger hon.

”Otydliga med flit”

Otydligheten i talibanernas uttalanden är en medveten strategi, tror Cecilia Hull Wiklund.

– Jag tror att man gör det för att skapa handlingsutrymme och för att kunna diskutera både internt i landet och med andra länder. En mer negativ tolkning är att man vill hålla inne med vad man egentligen vill göra.

Hör mer om talibanernas historia i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet