• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Talibanernas angrepp på kvinnor har ökat – ny rapport

Uppdaterad
Publicerad

Sedan talibanerna tog kontroll över Afghanistan i augusti 2021 har kvinnor och flickors rätt till utbildning, arbete och fri rörlighet kränkts och vittnesmål om övergrepp och tortyr är inte ovanliga. Det visar en ny rapport av Amnesty International.

– Vi blev slagna på brösten och mellan benen. De gjorde det för att vi inte skulle kunna visa skadorna för världen, säger en av kvinnorna som Amnesty har intervjuat.

Kvinnor och flickor som har vågat gå ut på gatorna eller som på sociala medier protesterat mot talibanernas strikta och diskriminerande regler har möts med våld, trakasserier och olaga gripanden. Detta enligt en ny Amnesty rapport.

– Dessa angrepp mot Afghanistans kvinnliga befolkning förvärras för varje dag som går. Det internationella samfundet måste omgående ställa krav på talibanerna att respektera och skydda kvinnors och flickors rättigheter, säger Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty International Sverige.

Talibanernas maktövertagande

Fredliga demonstranter fängslas och torteras

Två kvinnor som Amnesty har pratat med uppgav att talibanerna även har ändrat sin strategi att skrämma kvinnor till tystnad efter att ett flertal foton på en demonstrants skador delats i sociala medier, framkommer det i rapporten.

– De har börjat slå oss på brösten och mellan benen. Det gjorde de för att vi inte skulle kunna visa skadorna för världen, berättar en av kvinnorna.

Barnäktenskap och tvångsäktenskap

Trots att barn- och tvångsäktenskap var vanliga i Afghanistan redan innan talibanernas makttagande, har även dessa ökat. Några av de viktigaste orsakerna till ökningen är den ekonomiska och humanitära krisen i landet, menar Amnesty.

– Men även bristen på utbildning och karriärsmöjligheter för kvinnor och flickor gör att familjer ser äktenskap som enda möjligheten för ett bättre liv för deras döttrar, säger Samira Hamidi, som själv bott i Afghanistan fram till 2018, men numera bor i Sri Lanka och jobbar som Amnestys kampanjledare i Sydasien. 

Fortsätter blockera flickors utbildning

Talibanerna fortsätter att blockera möjligheten till flickors utbildning. Sedan i mars i fjol får flickor inte gå till skolan efter mellanstadiet.

På universitetsnivå har kvinnliga studenter mött allt fler restriktioner på hur de får klä och bete sig, och universitetsledningen varnar för att de inte kan skydda sina studenter ”om talibaner försöker skada dem”, står det i rapporten.

Krävs mer från internationella samfundet

Nu kräver Amnesty att regeringar och internationella organisationer, däribland FN, ska sätta press på talibanerna, men Samira Hamidi, är kritisk till vad internationella samfundet hittills har gjort:

– De svek Afganistans kvinnor. Istället överlämnade det internationella samfundet makten till talibanerna, släppte 5000 av deras män från fängelserna och skrev under ett avtal med dem.

Hamidi vill nu se konkreta sanktioner mot talibanregeringen – bland annat av deras resefrihet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet